Zimbabwe:

– Mindre undertrykking fra det hvite Rhodesia, enn under Mugabe nå

MAKTMANNEN: Zimbabwes president Robert Mugabe på et møte i World Economic Forum i Durban, Sør-Afrika 4. mai. Les mer Lukk

Den 93 år gamle forhenværende frigjøringshelten, nå president Robert Mugabe, stiller til presidentvalg igjen neste år. Metodene hans vekker raseri.

– Det hvite Rhodesia var ikke så undertrykkende som Mugabes Zimbabwe i dag.

Det sier pensjonert general og opposisjonspolitiker i partiet Zimbabwe Peoples First (ZimPF), Agrippa Mutambara, ifølge allafrica.com.

Robert Mugabe var med på å kaste det forhatte, hvite regimet i landet som fra kolonitida het Rhodesia, men fikk sin uavhengighet og frigjøringskjempen Robert Mugabe som første folkevalgte president i 1980.

Problemet er bare at Mugabe siden den tid har vunnet hvert eneste presidentvalg med metoder som etter hvert skal ha utviklet seg til diktatorliknende undertrykking.

Les også: Zimbabwes opposisjon samler seg mot Mugabe

Kombinert med utbredt korrupsjon også i dette landet, har uroen økt.

Men Mugabe har allerede varslet at han stiller opp til en ny periode ved valgene neste år, da han vil være 94 år - hvis han fortsatt er i live.

Mutambara sier det gjør vondt å se de samme modige kameratene som reiste seg mot de hvite undertrykkerne under krigen, nå blir brukt av Mugabes parti Zanu PF til å undrtrykke folket de grep til våpen for, for å frigjøre.

Krigsveteranen Mutambara beklager også at æreskirkegården Hero´s Acre ikke lenger er myntet på helter.

– Den eneste kvalifikasjonen som trengs for å bli begravet på Hero's Acre, er enten å ha støttet president Mugabes diktatur, eller å være en nær slektning av ham, sier han.

Les også: Statsministeren: – Jeg behøver ikke å elske Mugabe