Forsvarets alarmsystemer svikter

Alarmene ved Forsvarets anlegg svikter. Det er alvorlige problemer, bekrefter kommandør Hans Kristian Herland. Bildet viser forhåndslagre av materiell i Trøndelag. Les mer Lukk

Innbruddsalarmene tilknyttet Forsvarets mange ulike sikringsobjekter svikter. Det bekrefter sjefen for Forsvarets sikkerhetsavdeling, kommandør Hans Kristian Herland.

Forsvaret har ansvaret for en lang rekke anlegg i hele landet. I midten av mai ble det sendt en gradert melding om alvorlige problemer ved alarmene ved disse.

Ledelsen ved Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) fikk beskjed om at det var «alvorlige problemer knyttet til alarmoverføring av innbruddsalarmer fra Forsvarets sikringsobjekter til Forsvarets alarmsentral».

Sjefen for FSA, kommandør Hans Kristian Herland, vil ikke gå inn på det konkrete innholdet i meldingen.

– Men det beskriver en reell situasjon, bekrefter han overfor ABC Nyheter.

Kommandør Herland vil heller ikke kommentere om situasjonen er ryddet opp i eller hvor mange objekt som er rammet.

Lukket høring

Nyheten kommer samme dag som riksrevisor Per-Kristian Foss møter i en lukket høringen om terrorsikring på Stortinget. Han har tidligere levert skarp kritikk mot Forsvarsdepartementet.

I en rapport fra Riksrevisjonen fremkommer det at verken Forsvaret eller politiet, sammen eller hver for seg, er i stand til å tilstrekkelig beskytte kritisk infrastruktur ved terrorangrep og sabotasje - til tross for at Stortinget påla dem å samarbeide bedre etter terrorangrepene 22. juli 2011.

Les også: Stortinget krever terrorsvar bak lukkede dører

At alarmen svikter er heller ikke bra for forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen som under en høring i mars sa seg uenig i Riksrevisjonens konklusjon:

– Jeg deler ikke Riksrevisjonens vurdering av at Forsvaret ikke er i stand til å sørge for skikkelig objektsikring. Vi har kunnskap, kompetanse og materiell til å beskytte ethvert objekt, sa Bruun-Hanssen den gangen.

100 objekter i fare

Kilder anslår at om lag 100 objekt kan være tilknyttet Forsvarets alarmsentral. Det er snakk om både små og store anlegg, og de har ulik betydning for sikkerheten.

Alt fra bygninger som spiller en rolle for overvåkning og til Forsvarets våpenlagre, er knyttet til alarmsentralen. Ikke alle objekt er kritiske, men at alarmene svikter er «overhodet ikke bra», sier en kilde som insisterer på å være anonym.

Les også: Høy temperatur i terrorhøring

Hvis alarmen går er det ofte HV som har i oppgave å rykke ut for å sjekke om noen har brutt seg inn eller hvorfor alarmen ellers kan ha gått. Ved militære anlegg hvor det foregår daglig drift er det den aktuelle militære enheten som har ansvaret for å sjekke.