Tusk: Det mest utfordrende G7-møtet på flere år

USAs president Donald Trump i samtale med Emmanuel Macron, Donald Tusk og Justin Trudeau. Les mer Lukk

EU-president Donald Tusk kaller G7-toppmøtet på Sicilia det mest utfordrende møtet i gruppen på en rekke år.

Tusk kom med uttalelsen like før lederne fra USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia, Canada og Japan skulle møtes i feriebyen Taormina fredag.

– Det er ingen tvil om at dette vil bli det mest utfordrende G7-toppmøtet på flere år, sa Tusk og viste til at deltakerne har svært ulike standpunkt når det gjelder sentrale spørsmål som klimaendringer og internasjonal handel.

– Det viktigste er at vi må stå sammen når det gjelder å forsvare den regelbaserte internasjonale ordenen. Hvis vår gruppe ikke er tilstrekkelig målbevisst og samlet, kan situasjonen i verden virkelig komme ut av kontroll, sa Tusk.

Ingen optimist

Han antydet også at USAs president Donald Trumps innstilling til Russland og Vladimir Putin er sentimental.

– Kanskje jeg er mindre optimistisk når det kommer til president Putins planer og intensjoner, kanskje mindre sentimental, sa Tusk, som dagen før møtte Trump i Brussel.

Trump deltar på sitt første G7-møte. Det samme gjør Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron. Møtet varer til lørdag, men Storbritannias statsminister Theresa May reiser trolig hjem allerede fredag kveld som følge av terrorangrepet i Manchester.

Aktuelt: Stoltenberg: – Ingen tvil om at Trumps stil er uvant

Terrorisme

EU-president Donald Tusk.

Men før det er May ventet å lede en debatt om terrorisme. Hun vil under møtet trolig kreve at G7-landene legger økt press på internettselskaper som Facebook og Twitter for å få dem til fjerne innlegg med ekstremistisk innhold fra sine sider.

Flere av deltakerne vil trolig også prøve å få klarhet i om Trump mener alvor med sin lunkne innstilling til Parisavtalen. De vil trolig også forsøke å overtale ham til å satse mer på fornybar energi og mer miljøvennlig teknologi som kan skape flere arbeidsplasser og økonomisk vekst.

Les også:

Trump: – Iran skal aldri få ha atomvåpen

– Vår sikkerhet avhenger fortsatt av USAs atomvåpen

Putin: Klimaendringene kan være naturlige

G7:  

* Står for Gruppen av sju nasjoner. Etablert i Frankrike i 1975 som et uformelt møte bak lukkede dører for lederne i verdens viktigste industriland: USA, Canada, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Italia og Japan.

* Russland deltok fra 1991 og ble regnet som fast medlem fra 1997. Gruppen skiftet da navn til G8 fram til russerne ble utestengt i 2014, som følge av annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya.

* EU er også fast representert på G7-toppmøter.

* G7 er ingen internasjonal organisasjon eller institusjon og bygger ikke på noe juridisk grunnlag. Det er et uformelt forum som skal gi noen av verdens fremste ledere mulighet til å drøfte viktige saker bak lukkede dører.

* Selv om G7 ikke tar juridisk bindende beslutninger, kan gruppen legge viktige politiske føringer i en rekke saker.