Demonstranter stormet parlamentet i Makedonia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Demonstranter stormet parlamentet i Makedonia Les mer Lukk

Makedonias opposisjonsleder er blant minst ti personer som skal ha blitt skadd da demonstranter trengte seg inn i nasjonalforsamlingen i Skopje torsdag kveld.

Demonstrantene brøt gjennom politisperringene, kastet stoler, kjeftet og gikk til angrep på flere folkevalgte. Blant dem var Sosialdemokratenes partileder Zoran Zaev, som blødde fra panna på bilder som ble sendt på makedonsk fjernsyn.

Bildene viser Zaev og hans partikolleger idet de omringes av demonstranter som viftet med makedonske flagget og ropte «forrædere». Sykehuskilder sier til lokale medier at ti personer ble skadd, blant dem to parlamentsmedlemmer.

Protestene brøt ut etter at et flertall av de folktevalgte valgte en etnisk albaner, Talat Xhaferi, som ny leder av nasjonalforsamlingen. Motstanderne mener valget ble gjennomført på ulovlig vis.

Sent på kvelden oppsto det nye sammenstøt utenfor parlamentsbygningen, og politiet tok i bruk sjokkgranater. Flere personer ble skadd, melder nyhetsbyrået AP.

Maner til ro

Uroen er siste kapittel i den politiske krisen i landet. Sent torsdag kveld holdt Makedonias president Gjorge Ivanov en TV-sendt tale der han manet til ro. Han har innkalt lederne i landets viktigste politiske partier til et møte fredag.

Albania ser på situasjonen i nabolandet med stor uro.

– Slike scener med vold mot valgte representanter for det makedonske folk er uakseptable, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Albania.

EUs utvidelseskommissær fordømmer protestene.

– Vold har ingen plass i parlamentet. Demokratiet må gå sin gang, sier Johannes Hahn i en Twitter-melding.

Uten regjering

Makedonia har vært uten regjering siden i fjor. Demonstrantene som stormet nasjonalforsamlingen, støtter den tidligere konservative statsministeren Nikola Gruevski fra partiet VRMO, som har styrt Makedonia i over ti år. VRMO fikk flest seter i nasjonalforsamlingen ved valget i desember, men trengte støtte fra det albanske partiet DUI for å få flertall.

Forhandlingene strandet da DUI ikke fikk gjennomslag for sine krav, blant annet å gjøre albansk til offisielt språk og en gransking av en avlyttingsskandale som førte til at valget ble utskrevet.

EU-meglet avtale

Zaevs sosialdemokratiske parti har sikret støtte fra flere andre albanske partier og har dermed 69 av setene i nasjonalforsamlingen i ryggen. Likevel har president Ivanov nektet å gi Zaev mandat til å danne regjering. Ivanov og Gruevski mener situasjonen må løses ved å skrive ut nyvalg.

Valget i fjor ble gjennomført som del av en EU-meglet avtale etter en stor avlyttingsskandale i februar 2015. Opposisjonen anklaget regjeringen for å stå bak ulovlig avlytting av mange tusen mennesker, deriblant politikere, dommere, journalister og religiøse ledere.