Le Pen klatrer på gallupen i Frankrike

Marine Le Pen er presidentkandidaten fra ytre høyre fløy i Frankrike. Hun har et stort gap å fylle hvis hun skal klare å slå sentrumskandidaten Emmanuel Macron i annen valgomgang søndag 7. mai. Foto: Jean-Paul Bonincontro / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Marine Le Pen har et stort gap å fylle. Men stemmer de siste målingene, kan hun ha begynt å hente inn litt av forspranget til Emmanuel Macron.

En svakt oppadgående tendens. Det er bildet for Le Pen i meningsmålingene som er gjort siden første runde i presidentvalget i Frankrike.

Nå reiser både hun og Macron land og strand rundt i Frankrike for å forsøke å vinne stemmer før den avgjørende runden søndag 7. mai.

Le Pen ble torsdag morgen med om bord i en tråler i Middelhavet, der hun poserte for kameraene og kom med løfter om å ta tilbake kontrollen over Frankrikes fiskeripolitikk.

– Min bestefar var fisker, så jeg er i mitt rette element, sa Le Pen.

«God tur», kvitterte Macron på Twitter. Ifølge ham vil Le Pens ønske om å trekke Frankrike ut av EU bety «slutten på fiskeriet i Frankrike».

41 prosent

I en ny meningsmåling får Le Pen en oppslutning på 41 prosent, mot 59 prosent for Macron. Målingen ble gjort fra mandag til onsdag av OpinionWay og Orpi for Les Echos og Radio Classique.

Oppslutningen om Le Pen, som ligger på ytre høyre fløy i Frankrike, har dermed økt med 2 prosentpoeng sammenlignet med en tilsvarende måling dagen etter første valgrunde, som ble holdt søndag 23. april.

Også i Elabes valgbarometer for BFMTV og L'Express har Le Pen en svakt økende tendens. Men der får hun ikke mer enn 36 prosent i siste måling, mot 64 prosent for Macron.

I målingen fra OpinionWay og Orpi sier bare 20 prosent av de spurte at de tror Le Pen faktisk vil klare å slå Macron, som om langt flere håper på det.

Samleside: Her finner du alle sakene om det franske presidentvalget

Fabrikkdrama

Torsdag skulle Le Pen også holde et valgmøte i Nice. Den sørøstlige regionen er et kjerneområde for henne og den eneste der hun er i flertall på målingene.

Hun står også relativt sterkt i «rustbeltet» i Nord-Frankrike. Der nådde valgkampen nye høyder onsdag da Macron besøkte sin hjemby Amiens. Der møtte han fagforeningsledere fra en nedleggingstruet Whirlpool-fabrikk på en restaurant for å diskutere med dem. Samtidig som det skjedde, gjorde Le Pen et overraskelsesbesøk utenfor selve fabrikken.

– Alle vet hvilken side Emmanuel Macron står på. Han står på selskapenes side. Jeg står her på arbeidernes side, her på parkeringsplassen, ikke på en restaurant i Amiens, sa Le Pen.

Macron bestemte seg umiddelbart for å besøke fabrikken selv senere samme dag. Han ble buet ut av ansatte da han ankom, men nektet å vike og ble stående lenge for å diskutere med dem.

Svartmaler hverandre

Kampen om industriarbeidernes gunst regnes som svært viktig i valget, der arbeidsløshet er den saken klart flest velgere oppgir som førsteprioritet.

Le Pens budskap til velgerne har vært at Macron står for «total deregulering», «vill globalisering», grenser uten beskyttelse og utflytting av arbeidsplasser til andre land, og som representerer elitene og det politiske etablissementet.

Macron beskylder på sin side Le Pen for dobbeltmoral og påpeker at hun selv arvet partiet Nasjonal front fra sin far.

– Hun ble født i et partipalass, selv om hun hevder hun er av folket, sa Macron da han møtte velgere i byen Arras onsdag kveld.

– Hun pisker opp hat og løgn og utnytter folks frykt, men kommer ikke selv med noen svar, hevdet han.