USAs energiminister vil reforhandle Parisavtalen

USAs energiminister Rick Perry besøkte et vindenergi-selskap i Texas i forkant av Jordens dag som ble markert i helgen. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Den amerikanske energiministeren Rick Perry mener USA ikke bør trekke seg fra Parisavtalen – men reforhandle den.

– Jeg vil ikke oppfordre USAs president til å gå bort fra avtalen. Men det jeg kommer til å si er at vi trolig behøver å reforhandle den, sa Perry under en konferanse arrangert av medieselskapet Bloomberg i New York tirsdag.

Perry uttalte seg om saken bare halvannen uke etter at den nye sjefen for USAs miljødirektorat EPA, Scott Pruitt, sa det stikk motsatte. Han mener USA må ut av klimaavtalen som ble vedtatt i Paris.

Refs

Perry mener at USA og Kina har gjort en stor innsats i å redusere verdens miljøskadelige utslipp, mens han stiller spørsmål ved hvorvidt Frankrike og Tyskland gjør nok. Som eksempel trakk han fram Tyskland:

– Faktum er at deres utslipp har økt fordi de bruker mer kull, og de bruker kull som er, du vet, ikke ren teknologi.

– Vi må sette oss ned, og de må begynne å ta dette på alvor, la han til.

– Mitt poeng er: Ikke signér en avtale og forvent at vi følger opp avtalen hvis du ikke virkelig har tenkt å delta og være en del av det.

Avgjøres i mai

Også blant andre av president Donald Trumps nære medarbeidere skal meningene om avtalen være svært delte. Sjefstrateg Steve Bannon er imot den, mens utenriksminister Rex Tillerson og Trumps datter Ivanka er positive til avtalen, ifølge amerikanske medier.

I valgkampen i fjor var Trump svært tydelig og sa han ville «kansellere» avtalen. Etter at han ble president, har han gitt ordre om å fjerne en rekke amerikanske klimatiltak.

Det er ventet at Trump-regjeringen vil ta en avgjørelse om Parisavtalen i løpet av mai. Lederen for FNs miljøprogram, Erik Solheim, sa mandag at han tror USA blir værende i avtalen.