Krisen i Europarådets parlamentarikerforsamling PACE

Ingjerd Schou: – PACE-presidenten bør trekke seg etter Assad-besøk

BØR GÅ: Høyres stortingsrepresentant Ingjerd Schou etter utspørring av Pedro Agramunt i Europarådets parlamentarikerforsamling. Les mer Lukk

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) var sentral da presidenten for Europarådets parlamentarikerforsamling, Pedro Agramunt, ble stilt til veggs om sitt besøk til Assad i Syria.

– Ingen har vært med på noe sånt i Europarådet før, å avholde en åpen høring om presidenten for Europarådets parlamentarikerforsamling PACE bør gå av.

Det sier Høyres Ingjerd Schou, som leder Stortingets delegasjon til PACE, til ABC Nyheter umiddelbart etter at PACEs president, spanske Pedro Agramunt, tirsdag måtte stille på «tiltalebenken» under parlamentarikerforsamlingens vårsesjon i Strasbourg.

Schou var selv sentral som en av utspørrerne fra de europeiske konservative partienes gruppe EPP, da Agramunt måtte forklare seg om sin reise sammen med en russisk delegasjon til Syria, og konkluderer på spørsmål fra ABC Nyheter:

– Tilliten til parlamentarikerforsamlingen er i og med presidentens møte med Assad, satt på prøve. For mange i min gruppe handler det om tilliten til Europarådet. Vi har ingen prosedyre på å kaste presidenter. Mitt syn er at han bør vike plassen.

Høringen ble avholdt etter at en rekke delegater mandag krevde å få behandlet mistillitsforslag mot presidenten.

Les: Europarådets parlamentarikerforsamling er kastet ut i krise

Schou forventet noe annet

Alle partiene skulle få stille spørsmål. Agramunt påpekte at han reiste til Syria i egenskap som spansk senator, og ikke på vegne av PACE.

– Jeg spurte hvilke råd han hadde fått i Spania om å besøke Assad, og om reaksjonene i forsamlingen mandag fikk ham til å vurdere sin rolle som president, forteller Schou.

Agramunt svarte at han fulgte råd hjemmefra, men kun sikkerhetsvurderinger. Han sa han ville nøye vurdere sin stilling og komme tilbake med sin konklusjon fredag morgen.

På mandagens møte fortalte Agramunt at han de siste årene hadde gjennomført over 50 politiske besøk, og har stor tro på dialog og brobygging.

– Er det vanlig at PACE-presidenten klarerer sine reiser på forhånd?

– Nei, men det er litt spesielt å reise til Syria sammen med russere, som for tiden ikke deltar i PACE. Når han er president, er han det hele tiden, selv om han påberoper seg rollen som spansk senator. Han burde søkt råd og tenke gjennom sin rolle, sier Schou.

Les også: Ingjerd Schou beklager at Russland er ute av Europarådets parlamentarikerforsamling

Bygge bro der?

Parlamentarikerne var opprørt over å se bild av sin president sammen med Syrias president Assad.

– Vestlige land har kontakt med mer eller mindre jihadistiske opprørsgrupper. Er det verre å møte Syrias president?

– Alle parlamentarikere har i kraft av sin rolle mange møter. Men presidenten må ivareta Europarådets rolle. Og å snakke om å bygge bro i Syria – hvem skal du bygge bro med der, da? repliserer Schou.