Hareide: – Erna fortjener en bedre regjering

Your browser doesn't support HTML5 video.

KrF er omsvermet før valget - pressekonferanse før landsmøtet Les mer Lukk

Knut Arild Hareide og KrF gir ikke velgerne en garanti for hvilken statsministerkandidat partiet vil støtte etter årets valg. Han og partiledelsen velger helst ha Erna Solberg (H), men da må Solberg vrake Fremskrittspartiet. 

– KrFs ønske er at Erna skal fortsette, men for en annen og ny regjering bestående av sentrum og Høyre. Da får Erna en mer robust regjering enn den hun har i dag. En regjering som vil kunne samarbeide begge veier. Erna Solberg har gjort en god jobb som statsminister, hun fortjener bare en bedre regjering. Blir en bedre og mer populær regjering, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på tirsdagens pressekonferanse.

Om to dager skal partiet ha landsmøte i Trondheim, men Hareide kan ikke gi velgerne en garanti for hvilken statsministerkandidat de vil velge etter valget.

Gir ingen Erna-garanti

– Jeg tror oppsummert så kan jeg si at KrFs lykkeligste stunder har vært i sentrum. Vi har et felles verdibudskap. Valget i 2013 ble enklere fordi vi hadde en rødgrønn blokk som hvor både Arbeiderpartiet og Senterpartiet sa nei til samarbeid med KrF. Det gjorde budskapet vårt enklere, og vi ga en garanti for et skifte.

Hareide mener det er viktigste er at «partiet står for det de mener».

– Det viktigste for våre velgere er å stemme KrF, og at vi får gjennomslag. Så vet vi at de fleste av våre velgere er enige i at vi peker på en sentrum-Høyre-regjering. Erna Solberg står sterkere i vårt parti enn Jonas Gahr Støre.

Les også:Arbeiderpartiet avviser KrFs asylbarn-bønn

– Låser ikke døren for noen

Får Knut Arild Hareide det som han vil, fortsette Erna Solberg som statsminister. Men da må hun vrake Frp. Les mer Lukk

På spørsmål om partiet er uklare før valget, svarte Hareide følgende:

– Nå forplikter vi oss til en sentrum-Høyre-regjering. Vi låser ikke døren for noen, og kaster nøkkelen. Målet er å skaffe innflytelse. Vedtaket denne gangen er mer åpent. Vi må være tro mot det partiet står for, kan ikke velge en kynisk velgerstrategi, sa Hareide.

Tidligere har Hareide uttalt til VG at Senterpartiet gjør Arbeiderpartiet mer attraktive.

Flere av vedtakene på Arbeiderpartiets landsmøte i helgen, inviterte ikke KrF til nærmere samarbeid.

Landsmøtet åpnet for at barn skal kunne ha flere enn to juridiske foreldre, innføring av et tredje kjønn i Norge, at gravde skal tilbys å ta en blodprøve som kan avdekke blant annet Downs syndom hos foster og Arbeiderpartiet vil fjerne den omstridte K-en fra KRLE-faget.

I alle disse sakene er KrF og Arbeiderpartiet uenige.

– Det vil skje ting

På pressekonferansen måtte partilederen svare for den svake oppslutningen så langt i 2017.

– Hadde du gått til Tryge Slagsvold Vedum i oktober da KrF og Senterpartiet var like store på noen målinger, så ville han sagt «bare vent, det vil skje ting».

ABC Nyheter følger KrFs landsmøte i Trondheim, og det er ventet debatt om blant annet barnetrygd, kontantstøtte, lærernorm, sykehus, kommunereformen og nye oppgaver til større regioner.

Les også:De borgerlige sliter fortsatt