Le Pen går midlertidig av som leder

Den franske presidentkandidaten Marine Le Pen. Les mer Lukk

Høyrepopulistiske Marine Le Pen vil konsentrere seg fullt og helt om den franske presidentvalgkampen og går midlertidig av som leder for partiet Nasjonal front.

– I kveld er jeg ikke lenger leder for Nasjonal front. Jeg er presidentkandidat, sa Le Pen i et TV-intervju mandag kveld.

Det er uklart hvor stor politisk betydning beslutningen har, og andre franske presidentkandidater har gjort det samme ved tidligere valg.

Le Pen har imidlertid også tidligere gjort forsøk på å distansere seg fra sitt eget parti, som tidligere ofte ble anklaget for rasisme og antisemittisme. Da hun presenterte valgprogrammet sitt i februar, la hun vekt på at programmet ikke var partiets, men hennes eget.

– Nå blir det lettere for Le Pen å utvide sin velgerbase, sa statsviteren Marie Demker ved Göteborgs universitet til den svenske avisa Dagens Nyheter etter at Le Pen sa hun går av som partileder.

– Blir hard valgkamp

Eksperter levner Le Pen liten eller ingen sjanse til å vinne runde to i presidentvalget i Frankrike. Ifølge flere meningsmålinger ligger sentrumskandidaten Emmanuel Macron an til å seire med over 60 prosent av stemmene. Velgere som stemte på andre kandidater i første runde, ventes å strømme til ham i det avgjørende slaget.

Men utfordreren på ytre høyre fløy har ikke gitt opp. Nå har hun tolv dager på seg til å hamre løs på Macron før annen valgomgang søndag 7. mai.

– Det blir en veldig hard valgkamp. Le Pen kommer til å gå til frontalangrep på Macron, spår forsker Pernille Rieker ved NUPI.

Rieker har ingen tro på at Le Pen kan vinne. I så fall må det skje noe helt uforutsett i løpet av de neste to ukene, mener hun.

Samleside: Alt om det franske presidentvalget finner du her

Republikansk front

I stedet tror Rieker at «den republikanske fronten» vil gjøre seg gjeldende. Det betyr at velgere i stor grad vil stemme taktisk og danne felles front for å forhindre at Le Pen går av med seieren.

Det er en analyse som støttes av både eksperter og meningsmålinger. Blant velgere som stemte på Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon i første runde, sier tre av fire spurte at de vil stemme på Macron i runde to, ifølge en måling fra Harris Interactive. Det tilsvarende tallet for velgere som stemte på konservative François Fillon i første runde, er 47 prosent, mens bare 23 prosent av disse velgerne sier de vil over til Le Pen.

Alt i alt venter Harris Interactive at Macron vil få 64 prosent av stemmene i annen omgang, mot 36 prosent for Le Pen.

Kan stjele fra Mélenchon

Et usikkerhetsmoment er velgere på venstresiden som stemte på Jean-Luc Mélenchon i første runde.

– Det kan være at en del av Mélenchons velgere vil stemme på Le Pen eller la være å stemme. Mélenchon har foreløpig sagt at han vil avvente å si noe om hvem han vil oppfordre sine velgere å stemme på. Det er ganske oppsiktsvekkende, sier Rieker.

Hun tror likevel ikke drahjelp fra Mélenchon-velgere vil være nok til å vippe valget i Le Pens favør.

Le Pens partifeller i Nasjonal front er derimot positive.

– Velgerne som stemte på Mélenchon, er sinte velgere. De kan være enige med oss, sier visepresident Steeve Brios i Nasjonal front ifølge nyhetsbyrået AP.