Senterpartiet avviser støtte til nasjonalt tiggeforbud
Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum ønsker ikke en omkamp om tiggeforbud. Til høyre Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad. Les mer Lukk
Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» har vakt sterke reaksjoner de siste dagene.
I dokumentaren avsløres det hvordan bakmenn i Bergen har tjent seg søkkrike på prostitusjon, menneskehandel og tyverier, delvis forkledd som tigging og salg av blader.
Regjeringen mener det er på høy tid med et nasjonalt forbud mot tigging.
– Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt, sa statsministeren Erna Solberg til NRK i forrige uke.
I april 2014 fremmet Høyre/Frp-regjeringen et lovforslag som åpner for kommunale tiggeforbud. Det ble vedtatt med Senterpartiets støtte og innført 1. juli.
Per i dag er det bare Lillesand kommune som har et forbud mot tigging.
Les også: – Dette viser hvorfor det er så viktig med et forbud mot tigging
Arnstad: – Ikke behov for omkamp
Regjeringens største håp, Senterpartiet, som i 2015 lenge så ut til å støtte et nasjonalt forbud, vil ikke gi regjeringen flertall på Stortinget.
Marit Arnstad mener regjeringen ikke «tør å ta i problemstillingen». Les mer Lukk
– Senterpartiet mener ikke det er noe behov for en omkamp om tiggeforbud nå. Vi var med på å sikre muligheten for lokale tiggerforbud, noe som er hensiktsmessig da dette er lokale problemer. Kommunene har full adgang til å regulere denne problematikken, sier parlamentarisk nestleder i Senterpartiet, Marit Arnstad, til ABC Nyheter.
Les også: – Rumenske tiggere oppholder seg her ulovlig
– En regjering som ikke tør å ta i problemstillingen
I juni 2014 presenterte Senterpartiet og regjeringspartiene en avtale seg imellom om at et nasjonalt forbud ville bli innført i Norge i 2015. I februar 2015 snudde partiet.
Arnstad mener politiet har lovverk for å avdekke den organiserte kriminalitet som blir avslørt i NRK-dokumentaren, men at regjeringen ødelegger for seg selv.
– Det vi så i Brennpunkt omhandlet organisert kriminalitet, og er et anliggende for politiet. Når det gjelder dophandel, prostitusjon og menneskehandel har vi et tydelig lovverk som må håndheves. Vi mener derfor det er nødvendig å styrke det operative politiet. I så måte er det beklagelig at regjeringen med Frp i spissen har svekket det operative politiet og flyttet midler til byråkratiet og direktorat, sier Arnstad og mener Norge må ut av Schengen-avtalen.
– Senterpartiet ønsker som eneste parti en nasjonal grensekontroll, og at vi går ut av Schengen. På den måten vil vi kunne stoppe utenlandske kriminelle på grensa, her opplever vi en regjering som ikke tør å ta i problemstillingen.
Les også: Sp vil gjeninnføre grensekontrollen
Justis- og beredskapsminister, Per-Willy Amundsen (Frp), har fått anledning til å svare på kritikken, men hadde ikke anledning mandag.
Les også: – Vi vil bli kvitt disse menneskene
Schengen-samarbeidet
* Schengen-samarbeidet trådte i kraft i 1995. Det består i dag av 26 land: 22 EU-land og EFTA-landene Norge, Sveits, Island og Liechtenstein.
* Storbritannia og Irland har reservert seg mot Schengen-samarbeidet. Bulgaria, Romania, Kypros og Kroatia jobber fram mot innlemmelse senere.
* Avtalen opphever i prinsippet grensekontrollen mellom deltakerlandene og oppretter i stedet en ytre grensekontroll.
* Landene kan gjeninnføre nasjonal grensekontroll for en begrenset periode i unntakstilfeller hvor yttergrensene anses å være truet.
* Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Østerrike har gjeninnført slik kontroll. EU-kommisjonen anbefaler nå at de fem landene kan få forlenge grensekontrollen med inntil seks måneder.
Kilde: NTB