Grande: – Dette er vår tids sivilisasjonskamp

Your browser doesn't support HTML5 video.

Direkte: Venstre-leder Trine Skei Grande taler til landsmøtet Les mer Lukk

En engasjert Trine Skei Grande langet ut mot populismen og framholdt at skolen er Venstres viktigste ærend i sin landsmøtetale i Ålesund fredag.

På siste dag i mars ble er det klart at Venstre fortsatt seiler i motvind. For andre måned på rad endte Grandes parti under sperregrensen på gjennomsnittet av ti nasjonale målinger. Det var kanskje en årsak til Venstre-lederens sterke engasjement og skarpe utspill mot meningsmotstanderne i åpningstalen til landsmøtet.

– Kunnskap er vår tids medisin mot populisme, nasjonalisme, fremmedhat og diskriminering, sa Grande.

Hun oppfordret til å lytte mer til eksperter som samfunnsøkonomer, klimaforskere og psykologer, og påpekte at noe av det mest skremmende med utviklingen i verden i dag er at det er blitt helt greit å "disse" kunnskap.

– Det er blitt helt greit å snakke ned noen av de flinkeste folkene vi har i samfunnet, de som er forskere eller eksperter som jobber for å øke kunnskapen vår, sa Grande.

– Jeg skal ha meg frabedt at politikere prøver å gjøre de folkene små og ubetydelige, tordnet hun, til stor applaus fra salen.

Bakgrunn: – Venstre må bryte forbannelsen

– Mer kunnskap til alle

Løsningen når kunnskap er under press, er mer kunnskap til alle, framholdt Venstre-lederen:

– Det betyr at skolen, hele utdanningsløpet, fra barnehagen til universitet og høyskole, er vårt viktigste politiske prosjekt. Det er vårt viktigste ærend for hele fellesskapet vårt, sa Grande og minnet om at om ikke lenge vil ikke Norge lenger ha olje å leve av.

– Det betyr at vi må ha verdens flinkeste, smarteste og mest kreative hoder, slo hun fast.

Problemet i dagens skole er ikke for mange elever i klasserommene, men for få lærere. Dessuten er det for få som har lyst til å bli lærer, understreket Venstre-lederen.

– Den lysten vil Venstre være med og gi til mange flere, lovet Grande som både vil ha et nytt lærerløft og gi lærertittelen beskyttelse.

Sivilisasjonskamp

Grande viste til forskjellene mellom hennes egne meningsfeller og populister, som hun mener bidrar til å bygge opp konflikter. Venstre skal bygge dem ned, lovet hun.

– Politikk handler om å finne gode løsninger for folk, ikke enkle svar – svar som passer godt i overskrifter, men som i møte med virkeligheten alltid viser seg å være feil, fortsatte Grande.

Hun viste også til at det pågår en kamp i store deler av verden som går rett i hjertet av Venstres verdigrunnlag – en kamp mellom dem som vil ha mer internasjonalt samarbeid, og de krefter som vil ha mer nasjonal isolasjon.

– Det er vår tids sivilisasjonskamp, og den står mellom liberale og antiliberale ideer, sa Grande.

Les også: Venstre-politikere reagerer på Grandes Frp-trussel

– Havet må holdes rent

Miljø var også et vesentlig element i Venstre-lederens landsmøtetale. Skal vi lykkes med verdiskapningen i havet de neste 30 årene, må havet holdes rent, fastslo hun.

– All den kompetansen vi har bygget opp gjennom oljenæringen, kan vi dra nytte av gjennom en satsing på havet. Men skal vi lykkes med det, da er det én viktig forutsetning: Vi må klare å holde havet rent, sa Grande.

– Når vi hører at det om noen tiår vil være like mye plast i havet som det er fisk, så må vi oppfatte det som en alvorlig trussel mot livsgrunnlaget vårt, påpekte en svært engasjert Grande.

Les også:

Ville ha «Kebabpizzaens dag» som nasjonal helligdag

Samling i bånn for Venstre