Historisk måltid: Samlet seks statsministre til middag

Skjermdump fra presentasjonen av dokumentarserien «Da vi styrte landet» i programmet til Nordiske mediedager, som finner sted i Bergen fra 10-12. mai. Foto: Ane Brun/Norsk Fjernsyn Les mer Lukk

Gro, Kåre, Kjell Magne, Jens, Erna og Thorbjørn - dokumentarfilmskaperne fikk samlet alle nålevende norske statsministere unntatt Odvar rundt samme middagsbord.

Arbeidet med dokumentaren «Da vi styrte landet» begynte sommeren 2014.

Dokumentarfilmskaper Tommy Gulliksen og politisk journalist Anne Marte Blindheim tok fatt på arbeidet med å samle alle våre nålevende norske statsministre rundt ett middagsbord.

– Vi har ikke vært samlet på den måten tidligere, med alle på en gang. Men vi ses jo av og til, særlig de som fortsatt er aktive i politikken, sier tidligere statsminister Kåre Willoch til ABC Nyheter.

Den historiske middagen fant sted 8. oktober 2016, på Gamle Logen i Oslo, heter det i programmet til årets Nordiske mediedager, der serien skal presenteres.

Den nåværende og de tidligere statsministrene som var til stede:

  • Gro Harlem Brundtland (Arbeiderpartiet), statsminister 1981, 1986-1989 og fra 1990-1996.
  • Kåre Willoch (Høyre), statsminister 1981-1986.
  • Thorbjørn Jagland (Arbeiderpartiet), statsminister 1996-1997.
  • Kjell Magne Bondevik (KrF), statsminister 1997-2000 og 2001-2005.
  • Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet), statsminister 2000-2001, 2005-2013.
  • Erna Solberg (Høyre), statsminister 2013-

– Det var synd at helsen hindret Odvar Nordli fra å være med, vi hadde et aldeles utmerket forhold som tidligere fylkesmenn i samme periode, sier Willoch.

Nordli (Ap) var statsminister fra 1976 til 1981, og fylkesmann i Hedmark fra 1985 til 1993. Willoch var fylkesmann i Oslo og Akershus fra 1989 til 1998.

– Det kommer nok ikke frem noe sensasjonelt, men det var en saklig og god samtale. Det var veldig hyggelig, sier den tidligere Høyre-statsministeren.

Middagsselskapet mellom den sittende og de tidligere statsministerne i fjor høst har blitt en tv-serie i seks deler, som sendes på NRK høsten 2017.

– Vi hadde mye til felles

Kjell Magne Bondevik sier han opplevde møtet som «veldig positivt»:

– Det var fint å kunne reflektere over viktige spørsmål i fortid og nåtid uten å måtte kjempe om ordet og være polemisk. Selv om vi var politiske motstandere, vil samtalen vise at vi hadde mye til felles og et samlet ønske om å gjøre det beste for landet, sier den tidligere KrF-statsministeren til ABC Nyheter.

Han tror seerne vil få «bedre innblikk i hva som lå bak viktige avgjørelser vi tok og hvilke hensyn en statsminister må ta».

– Ansvaret er stort for den som leder en regjering. Selv om man har medarbeidere rundt seg, må en statsminister til tider ta et selvstendig standpunkt, sier Bondevik.

«Historien om det moderne Norge»

Under mediedagene i Bergen i mai forteller programskaperne fra produksjonsselskapet Norsk Fjernsyn om prosessen med å få middagen og filmen i stand. Medvirkende er politisk journalist Anne Marte Blindheim og dokumentarfilmskaper Tommy Gulliksen.

I programserien fortelles ifølge omtalen «historien om det moderne Norge – sett gjennom øynene til dem som tok de viktigste og vanskeligste beslutningene».

Les også:

Kåre Willoch satte barnetrygdmotstanderne på plass

Bondevik stanset i amerikansk passkontroll

Brundtland: – Det er virkelig et sjokk i livet

Jagland: – Alliansen mellom USA og Europa kan ryke

Stoltenberg mener han har det rette våpenet mot falske nyheter

Slik vil Erna redde velferdsstaten