Ber kunder angi pizzabakere som ikke snakker dansk

Danskenes utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg sammen med sin norske kollega Sylvi Listhaug. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix Les mer Lukk

Den danske utlendingsministeren Inger Støjberg vil at dansker skal varsle om mulig ulovlig innvandring hvis de lokale pizzabakerne ikke snakker dansk.

I en uttalelse til dansk TV 2 sier Støjberg at hun gjerne vil at personer som ser noe mistenkelig, ringer myndighetene.

– Jeg vil faktisk også oppfordre helt alminnelige dansker, når de for eksempel er inne på sin pizzeria og synes det er noe underlig med bakrommet fordi det går mange rundt der og ikke snakker dansk overhodet, til at man også selv kontakter myndighetene, fordi det er en utopi å tro at politiet kan komme til ethvert bakrom i Danmark, sier Støjberg.

Støjberg tilhører regjeringspartiet Venstre. Nylig vakte hun sterke reaksjoner ved å feire 50 innstramminger i utlendingspolitikken med en bløtkake med tallet 50 på.

DF-kritikk

Nå hagler kritikken igjen, også fra innvandringskritiske Dansk Folkeparti, som mener at dette er noe man ikke bør gi befolkningen ansvaret for.

– Man skal ikke si at det er befolkningens ansvar. Hvis man ser noe ulovlig så skal man selvfølgelig melde det. Men på Christiansborg skal vi først og fremst diskutere hvordan vi politisk kan gjøre noe med det, sier DFs innvandringspolitiske talsmann Martin Henriksen.

Sosiale medier

Andre politikere kritiserer Støjberg for å oppfordre til et angiversamfunn, noe de vil ha seg frabedt. Kritikken kommer både fra Liberal Alliance, De Radikale og Socialistisk Folkeparti. Flere mener at Støjberg bidrar til å skape en mistillit som ødelegger det danske samfunnet.

Støjbergs utspill har også skapt en opphisset debatt på sosiale medier, ifølge TV 2. Der er det også noen som støtter Støjberg, men andre tar oppfordringen bokstavelig ved å anmelde sin lokale pizzeria.

– Hos Pizza Nova i Lyngby får man sprø pizzabunner. Især nr. 45 med mascarpone, kylling og geitost fortjener fem pizzastykker, lyder det i en av Twitter-meldingene.