Putin vil møte Trump i Helsinki

Your browser doesn't support HTML5 video.

Putin vil møte Trump i Helsinki
– Jeg vil med glede delta, sa Vladimir Putin, Russlands mektige leder, om et toppmøte med kollegaen i USA, Donald Trump.

Vladimir Putin vil gjerne møte Donald Trump. Han synes hovedstaden i Finland ville være et ypperlig sted for et slikt toppmøte.

– Finland er, i mine øyne, et passende land, og Helsinki et passende sted for et slikt møte, sa han på Arktisk forum i den russiske byen Arkhangelsk torsdag, melder nyhetsbyrået Tass.

Putin svarte på et spørsmål om han kunne tenke seg å møte Trump, men skal også ha understreket at et slikt møte først måtte forberedes nøye av begge parter.

– Hvis dette skjer vil vi med glede delta, sa den russiske presidenten.

Militære interesser

I går besøkte Putin den russiske øygruppen Frans Jose land i Arktis. Der markerte han at Russland er villig til å gå langt for å forsvare sine egne interesser i den olje- og gassrike regionen.

– Naturressurser, som er ytterst viktig for russisk økonomi, er konsentrert i denne regionen, sa Putin til russiske nyhetsbyråer som fulgte ham på turen.

Les også: Klart for Russland-høring i Senatet

Norge, Danmark, Canada og USA forsøker alle å skaffe seg territorialrettigheter over deler av Arktis som følge av at polarisen smelter og skaper nye muligheter for transport og ressursutvinning.

Putin legger ikke skjul på at Russland først og fremst er opptatt av nasjonale interesser. Både militæret og etterretningstjenestene må «iverksette sine planer for å kunne forsvare nasjonale interesser, vår forsvarsevne og beskytte våre interesser i Arktis», sa Putin under besøket på øyene.

Han ankom Arktis-konferansen i Arkhangelsk i dag, torsdag.

Les også: Brende og Lavrov ved samme bord i Arkhangelsk