Kommunesammenslåing:

Stortingsflertallet gjør fire Senja-kommuner til én

SLUTT: Kommunesenteret Skaland i Berg kommune mister trolig sin rolle. Les mer Lukk

Den innbitte striden om kommunesammenslåing i Berg kommune på Senja, endte med at flertallet i kommunestyret ba Stortinget avgjøre saken. I dag kom svaret.

Etter et møte hos Fylkesmannen i Troms der de fire kommunene Torsken, Berg, Tranøy og Lenvik var til stede, er det klart at stortingsflertallet kommer til å slå sammen disse fire som i dag deler øya Senja.

Det skjer mot viljen til et enstemmig kommunestyre i Torsken, og et sterkt splittet kommunestyre i Berg, som til slutt endte med å be Stortinget fatte avgjørelsen på deres vegne.

Tranøy og den største av kommunene, Lenvik, var på forhånd enig om å slå seg sammen.

Les også: Folket sa nei - men kommunestyret i Berg vil ha Stortinget til å avgjøre kommunesammenslåing

– Vi bestilte ikke folkeavstemning

Lederen i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Helge André Njåstad, som sammen med Høyres Frank J. Jenssen var til stede på onsdagens møte, bekrefter beslutningen.

– Høyre, Frp og Venstre er enige om å slå sammen disse kommunene, sier han til ABC Nyheter.

Han gjør klart at saken ikke har vært i kommunalkomiteen, noe NRK Troms skriver.

– Hva sier du til at 71 prosent av befolkningen som deltok i folkeavstemningen, gikk imot sammenslåing, og at kommunestyret var sterkt splittet?

OVERKJØRT: Ordfører Roar Jakobsen mener befolkningens lokaldemokrati er overkjørt av kommunestyret og Stortinget. Les mer Lukk

– Oppslutningen i folkeavstemningen var jo lav. Kommunestyret ba oss ta en avgjørelse, og vi følte oss ikke bundet av en folkeavstemning vi ikke hadde bestilt, svarer Njåstad.

54 prosent av de stemmeberettigede deltok i folkeavstemningen i Berg.

Han forventer at de tre partienes innstilling om kommunekartet på Senja vil bli bakt inn i stortingsproposisjonen om kommunereform regjeringen vil legge fram før påske.

Trolig fremmes den 7. april.

Les mer fra Berg: – Stortinget startet dette, nå får de rydde opp

Føler seg overkjørt

– Jeg opplevde dette som overkjøring fra Stortingets og regjeringas side. De bryr seg ikke om lokaldemokratiet, sier ordfører Roar Jakobsen til ABC Nyheter etter møtet.

Han er medlem av Senterpartiet, men representerer lokalt Berg Samlingsliste, som sammen med Frp stemte imot sammenslåing.

– Men lokaldemokratiet hos dere endte med at kommunestyrets flertall overlot nettopp til Stortinget å ta en beslutning?

– Ja. Men folket blir overkjørt. Først av kommunepolitikerne, deretter av Stortinget, svarer Jakobsen.

Arbeiderpartiet i Berg gikk til valg på sammenslåing, og sto fast på dette. De var i mindretall inntil Berg Fellesliste med sin varaordfører Guttorm Nergård i spissen, byttet side i tolvte time.

Felleslista gikk til valg på å bestå som egen kommune og la folkeavstemning avgjøre.

Les også: Ap-ordførere savner støtte fra Støre