Hareide: – Sitter langt inne å avgradere hemmelig rapport

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han er skeptisk til å vedta en særlov for å avgradere den hemmelige rapporten om svikt i terrorsikringen. Les mer Lukk

KrF-leder Knut Arild Hareide sier det vil sitte langt inne å avgradere den hemmeligstemplede rapporten om terrorsikring. 

Et flertall i kontroll- og konstitusjonskomiteen vil be Stortinget overprøve regjeringens hemmeligstempling av en rapport om terrorsikring. Utfallet avhenger av KrF, som skal ta stilling til saken på sitt gruppemøte onsdag ettermiddag.

– Jeg er skeptisk. Det sitter langt inne å gå til avgradering, altså å gjøre denne rapporten åpen. For det første er ikke dette Stortingets ekspertise. For det andre vil det være en ny konstitusjonell praksis dersom vi åpner for en særlov. Vi er bekymret for hva konsekvensen av en slik ny praksis vil være, sier Hareide til NRK.

Han understreker at KrF har stilt spørsmål ved hemmeligstemplingen av rapporten.

Kontroll- og konstitusjonskomiteens flertall skrev parlamentarisk historie tirsdag ved å oppfordre Stortinget til å overprøve regjeringens beslutning om å hemmeligholde et sammendrag fra Riksrevisjonen. Sammendraget handler om politiets og Forsvarets mangelfulle evne til å forsvare sentrale bygninger og infrastruktur i en krisesituasjon.

Høyre, Fremskrittspartiet og KrF stemte imot under tirsdagens møte i kontrollkomiteen. De tre partiene har flertall og kan blokkere en særlov dersom et slikt forslag kommer til avstemning i Stortinget.

Hareide sier at en del av KrFs vurdering blir å se på hvilke muligheter de har til å belyse den "alvorlige informasjonen" i rapporten, uten å gå til det skritt å avgradere den.