Borisov kan gå løs på en tredje periode i Bulgaria

Bulgarias  tidligere statsminister Boyko Borisov og hans parti GERB ligger an til å vinne parlamentsvalget i Bulgaria. Her takker han de som stemte på partiet hans under en pressekonferanse i partiets hovedkvarter i hovedstaden Sofia. Foto: AP / Vadim Ghirda / NTB scanpix. Les mer Lukk

Det EU-vennlige partiet GERB vant valget i Bulgaria, og Boiko Borisov ender dermed på nytt i statsministerstolen.

GERB sikret seg rundt 32,6 prosent av stemmene, mens det Moskva-vennlige sosialistpartiet BSP fikk rundt 26,8 prosent, opplyste landets valgkommisjon da 90 prosent av stemmene var telt opp i morgentimene mandag.

Boiko Borisov, som har en fortid som livvakt for landets siste kommunistleder og konge, kan dermed gå løs på en tredje periode som statsminister.

Borisov var også statsminister fra 2009 til 2013, og fra 2014 til 2017.

Trenger støtte

Selv om GERB ble størst, må Borisov nå forhandle med småpartier for å sette sammen en styringsdyktig koalisjon.

– Jeg håper vi kan sørge for raskt å etablere en regjering som tar hensyn til folkets vilje og til den alvorlige internasjonale situasjonen. Vi må sørge for at nasjonen står samlet, sa Borisov sent søndag kveld.

Høyrebevegelsen Forente patrioter ser ut til å ha fått 9,2 prosent, Bevegelsen for rettigheter og friheter 8,9 prosent, mens nykommeren Volja kom seg så vidt over sperregrensa med 4,1 prosent.

GERBs tidligere allierte, det provestlige Reformpartiet, havnet under sperregrensa.

Les også: Tyrkia truer med å slippe løs flykningestrøm igjen

Visse mangler

Valgobservatører fra Europarådet konkluderer med at valget var fritt og velorganisert, selv om det også hadde visse mangler både når det gjelder lovverk og praktisk gjennomføring. Blant annet forbyr bulgarsk lov bruk av andre språk enn bulgarsk under valgkampen, noe som gjør det vanskeligere for enkelte kandidater å kommunisere med sin velgerkrets. Det påpekes også at enkelte kandidater bruker provoserende og fremmedfiendtlig retorikk blant annet om romfolk og landets tyrkiske minoritet.

I Europarådets foreløpige rapport blir det også påpekt at valget generelt var preget av at velgerne er desillusjonert og lei av politikk.

Parlamentsvalget er landets tredje på fire år og holdes to år før tiden. Årsaken er at Borisov forlot statsministerposten i november etter at GERBs kandidat tapte for sosialistenes kandidat i presidentvalget.