Skottland ber om ny folkeavstemning

Skottlands leder Nicola Sturgeon sier hun vil be de skotske folkevalgte om myndighet til å holde en ny folkeavstemning om løsrivelse fra  London. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Skotske myndigheter vil be om lov til å holde en ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia. Grunnen er at Storbritannia skal løsrives fra EU.

Førsteminister Nicola Sturgeon i den skotske selvstyreregjeringen sa mandag at hun neste uke vil be skotske folkevalgte om grønt lyst til å arrangere en andre folkeavstemning om uavhengighet.

Det skotske Parlamentet er ventet å si ja. Men også den britiske regjeringen i London må gi tillatelse.

– En ny folkeavstemning vil være splittende og forårsake stor økonomisk usikkerhet på det verst mulige tidspunktet, heter det i en uttalelse fra London-regjeringen kort etter Sturgeons erklæring.

Les også: Skottene nekter å betale for Trumps golf-mur

Kan bli droppet

Bakgrunnen for saken er skottenes misnøye med resultatet av den britiske EU-avstemningen. Et stort flertall i Skottland stemte i fjor for å bli værende i unionen.

Sturgeon ønsker seg en ordning hvor Skottland blir værende i det europeiske fellesmarkedet, selv om resten av Storbritannia går ut. Så langt er kravet blitt møtt med døve ører i London.

Førsteministeren åpner imidlertid for at planen om en ny folkeavstemning kan droppes hvis London-regjeringen går med på et kompromiss om EU-tilknytningen.

Samtidig erkjenner hun at et slikt kompromiss overhodet ikke virker sannsynlig.

Les også: May må belage seg på brexit-nederlag nummer to

Embed: skottland

– Vil ta hensyn

Den britiske regjeringen lover å ta hensyn til hele Storbritannia i forhandlingene om EU-utmeldingen.

– Vi vil ta hensyn til interessene til alle nasjonene som utgjør Storbritannia, heter det i regjeringens uttalelse.

Hvorvidt britene vil gå med på en ny skotsk folkeavstemning, går ikke klart fram. Men ordlyden tyder ikke på at planen har gjort statsminister Theresa May direkte begeistret.

55,3 prosent stemte nei og 44,7 prosent ja til løsrivelse da skottene gikk til urnene i 2014. Sturgeons skotske nasjonalistparti SNP, som er to mandater unna å ha flertall i det skotske Parlamentet, blåste liv i uavhengighetskampen etter fjorårets brexit-avstemning.

51,9 prosent av britene stemte 23. juni for å melde seg ut av EU, men blant skotske velgere var det et stort flertall som stemte mot brexit.

Les også: Hvor går Europa etter brexit?