Kadmium-strid i EU:
EU kan godta mer gift på åker og eng
GJØDSEL: Hva skal mineralgjødsel inneholde? Her måles behov for virkestoffer i en hveteåker. Les mer Lukk
EU-kommisjonen har fremmet forslag om grenseverdier for den helse- og miljøskadelige miljøgiften kadmium i kunstgjødsel, i en prosess som så ut til å ende opp med å tvinge Norge til å lette på regelverket her til lands.
Det ser likevel ut til at Norge kan få beholde sine strengere grenseverdi, i motsetning til det vi opprinnelig skrev, at EUs grenseverdi på grunn av EØS-avtalen vil bli gjeldende også her.
Kommisjonen ønsker å trappe grenseverdien ned fra 60 mg kadmium per kilo, til 40 mg etter tre år og 20 mg etter 12 år. Norge og nordiske land har 45 mg som grense for hva som er tillatt å spre ut på åker og eng nå. Sånn sett er det liten grunn til uro.
– Må balanseres mot økonomi
Men nå får Kommisjonen motbør for nedtrappingen fra uventet hold: Miljøkomiteen i EU-parlamentet.
Saksordfører Elisabetta Gardini, en konservativ politiker fra Italia, foreslår at grenseverdien for kadmium skal være 60 mg kadmium per kilo fosforpentoksid, og at det ikke skal være en gradvis reduksjon.
Også i ministerrådet der EUs medlemsland er samlet, raser en strid om saken. Noen land vil ha høyere grenserverdier, andre lavere.
Kritikerne er redd for at gjødselindustrien har hatt for sterkt lobbypress i saken. Og saksordfører Gardini bruker økonomiske argumenter for sitt syn:
«Vern av folke- og dyrehelse og miljøet bør gis prioritet, men dette bør balanseres opp mot sosiøkonomiske virkninger disse tiltakene kan ha.», skriver hun i sin innstilling til endringen av EUs gjødseldirektiv. (ABC Nyheters oversettelse).
Etter at artikkelen ble publisert, gjør den norske gjødselgiganten Yara oppmerksom på at Norge fortsatt kan få beholde en strengere regulering enn EU.
Hos norske myndigheter er det likevel bekymring for prosessen.
«Det er behov for å vurdere nærmere om en eventuell implementering av dette regelverket vil gi en lavere beskyttelse for helse og miljø enn dagens norske regelverk. Mattilsynet vil be VKM om bistand til å vurdere om de foreslåtte grenseverdiene for tungmetall gir en tilfredsstillende beskyttelse av helse og miljø.», skriver regjeringen i sin EØS-notatbase.
Yara jobber mot å senke grensen
Den norske gjødselgiganten Yara arbeider aktivt i Brussel for å beholde en grenseverdi på 60 mg.
– Vi har folk i Brussel som jobber aktivt med dette. Vi støtter en 60 mg grense på kadmium i fosfatgjødsel. Der er vi på linje med vår europeiske bransjeorganisasjon, sier kommunikasjonssjef Kristin Nordal i Yara-konsernet.
– Hvorfor?
– Det er basert på forskning som viser at det nivået er trygt. Ett ferskt studium viser at 80 mg kadmium ikke fører til akkumulering i jorda og ikke gir noen fare. Med 60 mg er vi godt innenfor.
– Hva er problemet med lavere grense for kadmiuminnhold i fosfatgjødsel?
– Som stor leverandør i gjødselindustrien er vi tilhengere av å fortsette å jobbe med å redusere kadmium i gjødsel. Men innfører man svært lave grenseverdier over natta, må man vurdere de sosiale og økonomiske konsekvensene, sier Nordal.
Ifølge henne har man per i dag ikke prosesser og teknologi for å kunne redusere kadmiumet. Innholdet er avhengig av råvaren, fosfatstein.
– Men EU-kommisjonen foreslår jo nedtrapping over tre år, ikke innføring over natta?
– Det blir for krevende og gi sosiale og økonomiske konsekvenser. En så lav grenseverdi vil føre til fordyring av gjødsel til landbruket, sier kommunikasjonssjefen i Yara.
Det norske markedet representerer ca 1,5 prosent av Yaras totale salg av gjødsel, og her holder de seg innenfor grensa på 45 mg. Vegg i vegg med fabrikken i Porsgrunn har Yara for øvrig en forskningspark der de forsker på å redusere kadmiuminnholdet i fosfater.
Krever at regjeringen står imot
– Her truer EU helse og miljø om vi påtvinges en høyere grenseverdi enn vi har. Regjeringen må ikke akseptere en svekkelse av våre regler, sier leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland, til ABC Nyheter.
– Vi kan ikke være med på å støtte en lavere terskelverdi på noe som er både kreftfremkallende og kan skade helse på annet vis, sier hun.
– Som leder i Nei til EU er jeg fullstendig klar over at EU også kommer med strengere regler enn det Norge praktiserer. Men denne gangen trår de feil, slik de gjorde da de tvang oss til å godt mer matsminke og hva som er lov å blande inn i barnemat, sier Kleveland.
Kadmium er et giftig tungmetall som hoper seg opp i kroppen til fisk, dyr og mennesker. For mye kadmium kan gi nyreskader, benskjørhet og økt risiko for å få kreft, skriver Mattilsynet.
Les mer om revideringen av EUs gjødselforordning hos europalov.
Artikkelen er korrigert: Det ser ut til at Norge får beholde sin grenseverdi for kadmium i gjødsel.