Venstre slakter ny ulveavtale: – Dette er spinnvilt

Ola Elvestuen (V) og Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) (t.h) under debatten om forvaltning av ulv i Stortinget. Les mer Lukk

Venstre-nestleder Ole Elvestuen mener den nye ulveavtalen ikke forandrer noe som helst, og karakteriserer utviklingen i ulvesaken som «spinnvill».
Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V). Les mer Lukk

– Det er et slag i lufta som vil bli brukt i samfunnsfagundervisningen i mange år fremover, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til ABC Nyheter.

– Det er helt grunnleggende feil at Stortinget skal fortelle domstolene hvordan de skal tolke et regelverk. Stortinget vedtar lover, de skal ikke tolke loven de vedtar. Denne avtalen vil ikke få noe som helst å si, sier Venstre-politikeren.

Ønsker ny tolkning av loven

Et flertall på Stortinget mener regjeringen har tolket lovverket for snevert og ber om en ny lovtolkning som gjør at det kan skytes flere ulv.

Høyre, Frp, Ap og KrF presenterte enigheten i en hastig innkalt presseseanse i vandrehallen på Stortinget tirsdag morgen.

– Så snevert som regjeringen har tolket lovverket her er ikke vi enige i. Det er det signalet vi gir til statsråden, sier Hans Olav Syversen i KrF.

Bakgrunn: Ny enighet på Stortinget om ulveforvaltningen

Elvestuen: – Dette er spinnvilt

Venstres nestleder Ola Elvestuen mener ulveforliket ikke endrer noe som helst i praksis Les mer Lukk

Rotevatn og Venstre rister på hodet over ulveavtalen og utspillet til de fire partiene.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen sparer ikke på kruttet.

– Dette er spinnvilt. Høyre, Frp, Ap og KrF har blitt enige om en ny tolkning av lovverket for ulvefelling. Problemet (deres) er at dette utspillet ikke betyr noe som helst, siden det ikke er de som skal tolke loven. Det er det domstolene som skal gjøre. At Stortinget ønsker å presisere hvordan de mener domstolene skal tolke loven etter at den er vedtatt har ingen som helst juridisk verdi. Det er selvfølgelig ikke slik at lovforståelse skal eller kan avgjøres av et stortingsflertall, skriver Elvestuen på Facebook.

Til ABC Nyheter sier Elvestuen at miljøminister Vidar Helgesen fortjener ros.

– Statsråden har bare fulgt de lovene Stortinget har vedtatt og Bern-konvensjonen. Den nye ulveavtalen i dag vil ikke endre noe som helst. Rovdyrpolitikken virker og siden tapstallet går ned, kan vi ha noe høyere bestand enn målet vi har satt uten at det fører til skade.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Ola Elvestuen (V) og Rasmus Hansson (MDG) var blant dem som møttes til en rask ulvedebatt utenfor Stortinget i går.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Maskerte ulveforkjempere foran Løvebakken

Heller ikke MDG-leder Rasmus Hansson er fornøyd med den nye avtalen.

– Det som er det skumle er at vi har et stortingsflertall som legger frykt og veldig snevre interesser til å omtolke norsk lovverk i strid med forvaltningen, sier Hansson til NRK og mener det juridisk er et slag i lufta.

På Twitter skriver Rotevatn at Stortinget bør arrangere et internseminar om maktfordeling:

Embed: Rotevatn

Les også: Sp vurderer mistillit mot Helgesen

Se video fra ulve-protesten i Oslo:

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Plutselig en dag tar ulven unga