Europa setter sin lit til opposisjonen i USA

Utenriksminister Børge Brende (H) møtte EUs utenrikssjef Federica Mogherini da han besøkte Brussel mandag. Les mer Lukk

Den viktigste motstanden kommer innenfra. Det er det samstemte budskapet fra Norge og EU om det nye innreiseforbudet i USA.

Innreiseforbudet stjal mye av oppmerksomheten da utenriksminister Børge Brende besøkte Brussel mandag.

– Aldri et kjedelig øyeblikk, sa Brende spøkefullt om Donald Trumps første uke som president da han møte EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

– Så sant, så sant, svarte nederlenderen.

Trumps innreiseforbud ble tatt opp som første tema på møtet, og Brende gjorde det klart at Norge er mot beslutningen og skuffet over den.

Håper på intern løsning

EU kommer for sin del til å stå fast på prinsippet om at flyktninger har krav på internasjonal beskyttelse, forsikrer Timmermans.

Hans håp er at dette prinsippet også vil bli respektert i USA.

– Det amerikanske systemet er heldigvis sterkt nok, både institusjonelt og rettslig, til å kunne korrigere hvis det bærer galt av sted, og i denne saken ser man allerede at dommerne har begynt å engasjere seg. Så jeg håper denne saken vil bli ordnet ganske raskt internt i det amerikanske systemet, sier Timmermans til NTB.

Trump har gitt ordre om at flyktninger skal nektes adgang til USA for en periode på 120 dager, mens syriske flyktninger skal nektes adgang på ubestemt tid. I tillegg blir det innreiseforbud i 90 dager for innbyggere fra sju muslimske land.

Ueuropeisk

EUs utenrikssjef Federica Mogherini tror motstand mot beslutningen internt i USA vil bli et større problem for Trump enn europeisk misnøye.

– Mitt inntrykk er at det er stor splittelse om dette innad i USA, både i den politiske debatten og i samfunnet, sa Mogherini da hun møtte norsk presse sammen med Brende.

– Den sterkeste opposisjonen mot dette skrittet fra Trump-administrasjonen har kommet innenfra, istemte Brende.

Budskapet fra både Mogherini og Brende er likevel klart: Innreiseforbudet lever ikke opp til europeiske standarder.

– Dette er ikke den europeiske måten, sa Mogherini.

– EU tror sterkt på et system som bygger på internasjonale regler og normer, med full respekt for alle individer, uavhengig av religion, etnisk bakgrunn, nasjonalitet eller kjønn, sa hun.

Avviser kritikk

Hjemme i Norge har SV kritisert regjeringen for ikke å ha vært tydelig nok i fordømmelsen av innreiseforbudet. Brende er helt uenig.

– Vi har slått fast at vi syns dette er svært beklagelig. Der har vi reagert, i likhet med andre land. For Lysbakken bør det være en tilfredsstillende reaksjon fra regjeringens side, sier Brende til NTB.

Ifølge ham har Utenriksdepartementet tatt kontakt med USAs ambassade i Oslo for å få mer informasjon om hva innreiseforbudet vil bety for nordmenn som har dobbelt statsborgerskap. Brende vil selv stille opp i Stortinget onsdag for å svare på spørsmål om saken.

Han legger til at allierte må tåle å håndtere uenighet.

– Vi vil også framover jobbe tett opp mot USA. Vi har mange strategiske fellesinteresser, sier Brende.