Politisk analyse:

Prøvesteinen Trump

USAs president Donald Trump
Europeiske høyrepopulister håper på drahjelp fra Donald Trump. For de etablerte partiene er skrekkscenarioet at han faktisk gjør det bra.

I 2016 våknet den engelskspråklige verden. I 2017 våkner kontinentet. Det er spådommen fra Marine Le Pen etter innsettelsen av Donald Trump som president i USA.

Le Pen ligger allerede godt an til å gå videre til runde to i presidentvalget i Frankrike. Nå er målet å overbevise velgerne om at hun også kan vinne. Budskapet er at brexit og Trump har gitt ytre høyre vind i seilene. Dominobrikkene har begynt å falle.

Les også: – Det er svært skammelig, men ikke uventet

Trump hevder ulovlige innvandrere ga Clinton flest stemmer

Kan slå kontra

Le Pens problem er at spådommen kan slå kontra. Også ytre høyres motstandere kan våkne. Brexit og Trump kan bli vendepunktene som får Europa til å snu ryggen til høyrepopulisme.

I Frankrike er det mange velgere som bekymrer seg for hva Le Pen kan finne på som president. Hun forsøker å berolige dem, men går det dårlig med Trump som president i USA, kan det bygge opp under frykten for ytre høyre i Frankrike. Le Pen assosieres med Trump, og både suksess og nederlag for ham kan smitte over på henne.

For etablerte partier er det dermed bare å krysse fingrene for at Trump møter veggen. Skulle han derimot lykkes med å «gjøre USA storartet igjen», kan følgene i Europa bli store.

Les også: – Trump er ikke en politiker man ønsker å ryke uklar med

Voldsomme demonstrasjoner i Washington

Fagre løfter

Trump sier selv at han tror flere land vil gå ut av EU etter Storbritannia. Dråpen som fikk begeret til å renne over, var ifølge ham den store tilstrømningen av asylsøkere til Europa i 2015.

Selv vil Trump reise handelsbarrierer og bygge murer. Løftene er fagre. Trump skal få amerikansk industri til å blomstre ved å beskytte den mot global frihandel og åpne grenser. Han skal få kontroll over innvandringen. Han skal knuse IS. Store veiprosjekter skal skape nye arbeidsplasser. Kamp mot gjengkriminalitet og narkotika skal gjøre livet tryggere i de indre byene.

For både Trump og Le Pen handler det om å bestemme selv. Nasjonen skal avgjøre sin egen skjebne.

Les også: Trump skryter av Obamas avskjedshilsen

Conway: Trump vil ikke offentliggjøre sine selvangivelser

Your browser doesn't support HTML5 video.

Slik skal Trump gjøre USA «great again»

Kraft og motkraft

Politikere på ytre høyre fløy i Europa framstiller brexit og Trump som konsekvensen av en nærmest ustoppelig politisk bevegelse. Men Newtons lover gjelder også i politikken. En politisk kraft møter alltid en reaksjon som virker i den motsatte retningen.

I USA kunne spirene til en motreaksjon anes allerede dagen etter at Trump ble tatt i ed. Mer enn to millioner deltok i kvinnemarsjer landet rundt for å demonstrere mot den nye presidenten.

I Europa øynet sentrumsorienterte politikere håp da den grønne kandidaten Alexander Van der Bellen slo ut høyrepopulisten Norbert Hofer i presidentvalget i Østerrike. Etter brexit og Trump var det den første viktige dominobrikken til å bli stående.

Les også: Paven advarer mot populisme

«Alternative fakta» om oppmøtet da Trump ble tatt i ed

Tre valg

Tre valg regnes nå som avgjørende for veien videre: først valget til nasjonalforsamling i Nederland i mars, deretter presidentvalget i Frankrike i april og mai, så valget til nasjonalforsamling i Tyskland i september.

I alle de tre landene har det vært så godt som vindstille siden presidentvalget i USA. Partiene på ytre høyre er sterke, men er ikke blitt enda sterkere. De får mer eller mindre samme oppslutning nå som de gjorde i november.

Kanskje kommer valgene også for raskt til at det egentlig lar seg gjøre å felle noen klar dom over Trumps resultater på amerikansk side.

Les også: Norsk milliardær hyller Trump

Trump er allerede i gang

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama skryter av samtalen med Trump