Fillon raser over påstander om millionlønn til kona

Tidligere statsminister François Fillon, som ifølge meningsmålinger ligger best an til å bli Frankrikes neste president, har i årevis lønnet kona si med statlige midler. Hvilket arbeid hun er lønnet for, stilles det nå spørsmål ved. Foto: Rainer Jensen / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

François Fillon, presidentkandidat for de franske Republikanerne, avviser medieoppslag om at han i årevis har lønnet kona med statlige midler og sier han er rystet over påstandene.

– Dette er grovt krenkende. Oppslagene viser bare forakt og kvinnehat, sier han ifølge Reuters og kaller det falske nyheter.

Det er det franske nyhets- og satiremagasinet Canard Enchaine som skriver at Penelope Fillon skal ha fått utbetalt rundt 500.000 euro, nærmere 4,5 millioner kroner, i lønn over en tiårsperiode.

Det er ikke forbudt for franske folkevalgte å ansette og lønne familiemedlemmer, men Canard Enchaine har ikke funnet noen som kan si hvilket arbeid Penelope Fillon skal ha utført for ektemannen.

Assistent

Fillon har sittet i den franske nasjonalforsamlingen siden 1980-tallet, men kona har aldri vist synlig interesse for det politiske arbeidet hans.

I årene 1998 til 2002 ble hun ifølge Canard Enchaine lønnet som «assistent» for ham i nasjonalforsamlingen. Da ektemannen var statsråd i årene 2002 til 2007 ble hun lønnet som assistent for Marc Joulaud, som tok Fillons plass i nasjonalforsamlingen. For dette fikk hun opp mot 70.000 kroner i måneden.

Aldri møtt

Penelope Fillon ble også lønnet av det litterære tidsskriftet Revue des Deux Mondes, som eies av en venn av Fillon.

Sjefen for tidsskriftet, Michel Crepu, sier at han er sjokkert.

– Jeg har aldri møtt Penelope Fillon og har heller aldri sett henne i bladets kontorer, sier han til Canard Enchaine.

Meningsmålinger gir Fillon et klart forsprang i kappløpet om presidentposten, foran høyrepopulisten Marine Le Pen.