Sikkerhetsrådet vedtok Syria-resolusjon

FREDSARBEID: Russlands ambassadør til FN, Vitaly Churkin under stemmegivningen i FNs sikkerhetsråd. Les mer Lukk

FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag en resolusjon som forankrer den russisk-tyrkiske fredsplanen for Syria.

Resolusjonen, som ble fremmet av Russland, fikk tilslutning fra alle de 15 medlemslandene i Sikkerhetsrådet.

Resolusjonen er et forsøk på å forankre den avtalen Russland og Tyrkia tidligere i uka fikk i stand mellom president Bashar al-Assads regime og representanter for opprørerne i Syria.

Avtalen innebar at det ble innført våpenhvile fra natt til fredag, og denne våpenhvilen har i stor grad holdt siden.

Det legges også opp til fredsforhandlinger mellom partene. Disse skal etter planen innledes i Kasakhstans hovedstad Astana i løpet av januar.

Støtte

FN-resolusjonen som ble vedtatt på årets siste dag, slutter helt og fullt opp om det russisk-syriske initiativet og tar til orde for at det skal dannes en overgangsregjering i Syria.

– Sikkerhetsrådet ønsker velkommen og støtter Russlands og Tyrkias anstrengelser for å få slutt på volden i Syria og få i stand en politisk prosess, heter det i teksten.

Resolusjonen slår også fast at hjelpeorganisasjoner straks skal få tilgang til områder der innbyggerne lider i Syria.

Supplere

Russland og Tyrkia understreker at fredssamtalene som etter planen skal innledes i Kasakhstan, kun er ment som et supplement til FNs forsøk på å få i stand en forhandlingsløsning.

FNs spesialutsending Staffan de Mistura håper å samle partene ved forhandlingsbordet i Genève etter 8. februar, en tidligere forsøk har gitt få resultater.

– De Mistura hadde problemer med å gjenoppta samtalene, så Russland og Tyrkia bestemte seg for å gi FN en hjelpende hånd for å få framgang, sa Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin tidligere i uka.

FNs siste Syria-resolusjon  
  • FNs sikkerhetsråd vedtok 31. desember et russisk forslag til resolusjon om krigen i Syria.
  • Resolusjonen forankrer den avtalen Russland og Tyrkia få dager tidligere fikk i stand mellom president Bashar al-Assads regime og representanter for opprørerne i Syria.
  • Sikkerhetsrådet «ønsket velkommen og støtter Russlands og Tyrkias anstrengelser for å få slutt på volden i Syria og få i stand en politisk prosess», heter det i resolusjonen.
  • Sikkerhetsrådet «ser fram til møtet som skal holdes i Astana i Kasakhstan, mellom den syriske regjeringen og representanter for opposisjonen, og ser dette som en viktig del av den syriskledede politiske prosessen og et viktig steg før forhandlingene i FN-regi gjenopptas i Genève 8. februar», heter det videre.
  • Sikkerhetsrådet understreker også sitt «engasjement for Syrias suverenitet, uavhengighet, enhet og territoriale integritet».