Støre vil ikke særbehandle Lofoten

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser LO-forbunds bruk av klima som argument mot oljeboring i Lofoten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre vil ikke behandle Lofoten annerledes enn andre potensielle områder for oljeboring, og sier klima ikke kan brukes som argument i ett område.

Ap-lederen avviser dermed klimaargumentene fra tunge LO-forbund.

– Det må være en gjenkjennelighet i hvordan vi vurderer dette området slik vi vurderer andre områder hvor en regions muligheter og sårbarhet veies ut ifra de kriterier vi gjør andre steder langs kysten. Det er uheldig å ta et område ut og si at her gjelder det helt særegne kriterier, sier han i et intervju med Dagens Næringsliv.

Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark har sagt nei til å konsekvensutrede oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det samme har ulike LO-forbund utenfor industrien.

– Det er ikke noe tvil om at det er stort engasjement for området Lofoten og Vesterålen om fisk, miljø og andre næringer opp mot olje- og gassindustrien. Det skal vi lytte til. Det vil veie inn i de avgjørelsene Ap skal ta, sier Støre.

I dagens partiprogram fra Ap sies det et tydelig ja til konsekvensutredning av de omstridte områdene i nord.

Statsminister Erna Solberg (H) tror mange langs kysten vil reagere hvis Ap lander på et nei.

– Ekstremt mange blir skuffet over Arbeiderpartiet dersom de ender opp med å gå imot, sier hun.

Les også:

LO-forbund i oljekrangel

Oljetillitsvalgte vil kjempe for LoVeSE-utredning

Flertall i nord mot oljeleting i Lofoten