Israel vil ikke ha offisielt Ukraina-besøk etter FN-avstemning

SINT: Israels statsminister Benjamin Netanyahu har siden FN-resulosjonen mot botsetningene vært sint på de fleste som er uenig med ham. Les mer Lukk

Jerusalem (NTB-AFP): Israel har utsatt på ubestemt tid det offisielle besøket som Ukrainas statsminister skulle ha foretatt til landet. Grunnen er FNs sikkerhetsråds krav om stans i Israels bosetningspolitikk.

Den ukrainske statsministeren Volodymyr Groysman skulle etter planen være på offisielt besøk i Israel denne uken.

Men ettersom Ukraina er et av medlemslandene i Sikkerhetsrådet, som i forrige uke stemte for en resolusjon som krever absolutt byggestans i de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden, kunngjorde israelske myndigheter mandag at Groysman for øyeblikket ikke er velkommen.

Rasende Netanyahu

Ukrainas utenriksdepartement svarte på sin side med å kalle den israelske ambassadøren inn på teppet og kreve en forklaring.

Det er ikke kjent om Groysmans besøk vil bli foretatt en annen gang, eller om det blir avlyst for godt.

Israelske myndigheter, med statsminister Benjamin Netanyahu i spissen, er rasende etter avstemningen i Sikkerhetsrådet. 14 av de 15 medlemslandene stemte for resolusjonen. USA avsto fra å stemme og lot med det være å legge ned veto, noe som ble tatt svært dårlig opp av Netanyahu.

Diplomatisk krise

Søndag innkalte det israelske utenriksdepartementet alle ambassadørene fra medlemslandene i Sikkerhetsrådet som har ambassade i Israel.

Israelske kilder sa til avisa Haaretz at de ti ambassadørene kunne vente seg en real reprimande, og Ynet skriver at alvoret reflekteres av at de ble kalt inn på en søndag, da de ikke arbeider, på en dag som dessuten var 1. juledag.

Netanyahu møtte selv USAs ambassadør Dan Shapiro. Det er ikke kommet noe ut verken om det møtet eller møtene med de andre ambassadørene.

I tillegg har Israel kalt hjem sine ambassadører i New Zealand og Senegal, to av landene som stemte for resolusjonen i Sikkerhetsrådet.