Carl I. Hagen frykter Frp halveres: – Sett hardt mot hardt!

ADVARER: – Jeg håper dere sørger for at det nå settes hardt mot hardt og klargjør at nok er nok og at jeg slipper flere henvendelser fra desillusjonerte FrPere som lett blir ex-FrPer, skriver Carl I. Hagen, som til ABC Nyheter sier han er skuffet over at brevet er lekket. Les mer Lukk

I et fortrolig brev advarer Frp-nestor Carl I. Hagen partiets statsråder og folkevalgte mot å fire så mye som en tomme i den såkalte bilpakken. Han frykter ellers at partiets oppslutning vil halveres.

Regjeringens bilpakke:  

* Regjeringen la 30. september fram sitt forslag til et grønt skatteskifte i statsbudsjettet for 2017.

* Den såkalte bilpakken, som er blitt en hard nøtt i budsjettforhandlingene mellom de fire borgerlige partiene, er en del av dette opplegget.

* Pakken innebærer at bensinavgiften økes med 15 øre og dieselavgiften med 35 øre.

* Årsavgiften reduseres med 12 prosent, satsene i pendlerfradraget økes og avskrivningssatsene for lastebiler, varebiler og drosjer blir høyere.

* Det innføres en tilskuddsordning for å redusere bompengetakster utenfor de store byene. Regjeringen vil bruke 500 millioner kroner på dette formålet, noe som ifølge regjeringen vil gi en reduksjon på rundt 10 prosent i bompengesatsene på riks- og fylkesveiprosjekter.

* Totalt gir de to punktene netto skatte- og avgiftsreduksjoner for bilister på i overkant av 900 millioner.

Kilder: Finansdepartementet, NTB

– Hvis det blir en fremforhandlet helhetlig avtale hvor V og KrF får stort gjennomslag (som de to foregående år) inkludert endringer i regjeringens totale bilpakke vil FrP synke til rundt 8 prosent, skriver den tidligere partilederen i et brev sendt til Fremskrittspartiets stortingsgruppe og medlemmer i regjeringen.

Brevet ble sendt for 14 dager siden, men ble gjengitt i Dagsavisen under en kommentar av avisens tidligere redaktør Arne Strand tirsdag.

Hagen skriver i brevet at han mottar drøssevis av bekymringsmailer der stadig flere etterlyser klare, konkrete og handlingssterke Frp. Nå varsler han i brevs form, «slik at jeg i alle fall kan ha god samvittighet ved å ha sagt fra og gitt råd».

Les også: Solberg inviterer til nytt budsjettmøte

– Politikk viktigere enn å kjøre sorte biler

Han viser til at både statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har sagt at bilpakken er et ufravikelig krav. Dersom den endres på ett eneste punkt er tilliten og troverdigheten til duoen borte. Konsekvens: Valget vil tapes, spår han.

Hvis mellompartiene ikke bøyer av, mener Hagen det er bedre å gå av og la Arbeiderpartiet overta regjeringsmakten. Da vil småpartiene få skylden for å ha felt den borgerlige regjeringen, og man kan «gjenreise partiet».

– FrP kan uansett utfall av en regjeringskrise drive valgkamp på egen politikk, at vi satte foten ned for styring fra småpartiene og at gjennomføring av FrPs politikk er viktigere enn å kjøre svarte biler, skriver Hagen.

Les også: Solberg i krisemøte med Høyre-topper

– Jeg er skuffet

I dag brøt budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre fullstendig sammen.

– Det hviler et stort ansvar på Siv Jensen og Frp. Jeg kan tenke meg hvordan Carl I. Hagen hadde opptrådt hvis det var Bondevik-regjeringen som hadde stilt et slikt ultimatum. Det ville vært et sirkus uten like, sa KrF-leder Knut Arild Hareide etter at krisen var et faktum.

Carl I Hagen, derimot, ønsker ikke å si noe i dag. Han vil hverken kommentere utfallet av forhandlingene, eller sitt eget brev.

– Jeg er kommet til at dersom partiledelsen ønsker råd fra meg, må de ta kontakt med. Jeg vil ikke komme med råd via mediene, sier Carl I. Hagen til ABC Nyheter.

– Du har skrevet et brev..?

– Ja, for 14 dager siden. Det var et fortrolig brev til stortingsgruppen og statsråder. Det var ikke meningen at det skulle nå offentligheten.

– Er du skuffet?

– Ja, jeg er skuffet over at det er blitt offentlig. Jeg har mine synspunkter, men vil ikke utdype dem via det offentlige rom. Hvis partiledelsen vil ha mine synpunkter, må de ta kontakt, sier Hagen.

Ifølge Arne Strand skal brevet ikke akkurat ha vakt begeistring i maktens gemakker. Men Hagen ønsker ikke overfor ABC Nyheter i dag å kommentere om han nå er ilagt munnkurv.

Les også: Carl. I Hagen vil tilbake på Stortinget

Frp: – Håper på løsning

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen (Frp) sitter i Finanskomiteen, og kommenterer bruddet slik etter at KrF sa at de hadde mistet troen:

– Det er synd at de velger å gå ut. Vi hadde sett for oss en løsning med begge to, eller i hvert fall Kristelig Folkeparti. Nå jobber man fra vår fraksjon og partiledelsen for å komme til enighet, sier Kenneth Sivertsen til ABC Nyheter.

Han sier Fremskrittspartiet - Hagens håp til tross - ønsker enighet. Selv er han optimist:

– Det er ingen som ikke ønsker enighet. Men løsning må vi komme til basert på gjensidig respekt.

– Aps Jonas Gahr Støre mener regjeringspartiene opptrer lite statsmannsaktige, og sier de er klare til å ta over. Hvilke partier sitter i regjeringen i januar?

– Jeg tror fortsatt vi har en regjering bestående av Fremskrittspartiet og Høyre. Støre er i opposisjon, og kan hevde hva han vil om dette. Jeg er optimist, sier Svendsen til ABC Nyheter, og legger til at han tror de fortsatt vil samarbeide med Venstre og Kristelig Folkeparti.

Les også: Carl I. Hagen: – Regjeringstiden har svekket det opprørske i Fremskrittspartiet