Klart råd fra Hareide før skjebnemøte i KrF

Knut Arild Hareide. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

Verken brudd eller videre forhandlinger med regjeringen alene. Det kan bli utfallet av onsdagens gruppemøte i KrF. Partileder Knut Arild Hareide har rådet klart.

Veien til neste års budsjett:  

Statsbudsjettet for 2017 skal vedtas under finansdebatten mandag 5. desember, men regjeringen har ennå ikke sikret flertall for sitt budsjett. Etter at Venstre brøt forhandlingene, finnes følgende veier videre:

* De fire borgerlige partiene tar opp forhandlingene igjen og blir enige før mandag.

* KrF fortsetter forhandlingene uten Venstre og sikrer regjeringens budsjett.

* KrF verken bryter eller sier seg villig til å forhandle videre alene, og oppfordrer regjeringen og Venstre til å gjenoppta forhandlingene.

* KrF bryter forhandlingene. Da har regjeringen to valg under finansdebatten:

Stille kabinettsspørsmål på sitt budsjett mandag, og enten måtte gå av eller bli reddet, mest trolig av KrF, eventuelt av andre partier som ikke ser seg tjent med et regjeringsskifte ni måneder før neste valg.

– Velge å bli sittende uten å ha oppnådd flertall for budsjettet og styre på en tidsbegrenset fullmakt fra stortingspresidenten.

* En tidsbegrenset styringsfullmakt er kun brukt to ganger siden krigen, sist under Gro Harlem Brundtlands regjering i 1986. Det innebærer at regjeringen «settes under administrasjon» av stortingspresident Olemic Thommessen (H).

* Fullmakten gir regjeringen midlertidig adgang til å kreve inn skatter og avgifter og penger til å holde statsapparatet i gang.

* Budsjettbehandlingen vil da mest trolig bli utsatt til etter jul, og det er regjeringens ansvar innen den tid å klare å skape flertall for et nytt budsjett.

– Jeg har et råd klart som jeg vil gi stortingsgruppen min i dag, sa Hareide da han banet seg vei gjennom pressekorpset på vei inn til møtet som kan bidra til å besegle regjeringen Solbergs skjebne.

Hva rådet var, ville han ikke si.

– Jeg vil ta en runde med stortingsgruppa og vil ikke gi noe budskap før vi er ferdige, sa han.

Han understreker imidlertid at han ikke har gitt opp å få til en firepartiløsning.

Erna på banen

Før møtet i KrF har Hareide fortalt statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) om hva han mener bør være veien videre, ifølge VG.

VG skriver videre at de har fått bekreftet at Erna Solberg i løpet av onsdag vil redegjøre for sitt syn for veien videre med statsbudsjettet, etter to dagers taushet.

Gruppemøtet i KrF er ventet å være ferdig tidligst klokken 12.30. Landsstyret vil bli koblet inn på telefon etter hvert, som rådgivende organ.

Uansett utfall, er det få som tror siste ord er sagt i den lange føljetongen om neste års statsbudsjett.

– Ikke noe skal være uprøvd

– Jeg vil i hvert fall si at ikke noe må være uprøvd, svarer KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen på spørsmålet om det fortsatt bør gjøres forsøk på å finne en løsning som alle de fire samarbeidspartiene kan samles om.

– Vi har som utgangspunkt at vi ønsker en løsning med fire partier, men etter at Venstre valgte å bryte oppsto en situasjon som vi har behov for en grundig gjennomgang av, er alt KrF-leder Hareide ville si om saken.

På vei inn var partiets nestleder Dagrun Eriksen også ordknapp om hva som kan bli utfallet av møtet.

– Vi skal ha en god diskusjon og belyse dette fra alle kanter, sa Eriksen, som også var sentral i partiet da Kjell Magne Bondevik stilte kabinettsspørsmål og senere gikk av som statsminister i sentrumsregjeringen i mars 2000.

– Så jeg har vært i harde tider før.

Saken blir oppdatert...

Les mer om budsjettkrisen:

Budsjettkrisen: – Står og faller på KrF

Eksperter: Lite sannsynlig med regjeringskrise

Hareide: Vi er i en kritisk fase

KrF kaller inn til ekstraordinært møte:

Your browser doesn't support HTML5 video.

KrF skal ha ekstraordinært gruppemøte