Statsministeren fortsatt taus om budsjettkaos

Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre Les mer Lukk

I to døgn har statsminister Erna Solberg (H) holdt seg helt taus om krisen i det borgerlig budsjettsamarbeidet.

Nå bør hun gi offentligheten en orientering, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Mindre enn en uke før budsjettet skal vedtas på Stortinget, er det helt i det blå om regjeringen vil få støtte til budsjettet sitt, eller om landet kastes ut i en regjeringskrise.

Ap-leder Jonas Gahr Støre refset tirsdag kveld regjeringens budsjetthåndtering fra Stortingets talerstol. Nå mener han statsministeren må komme på banen.

– Det er en svært uvanlig situasjon vi har kommet opp i, og nå mener jeg det er opp til statsministeren, som har vært helt taus i hele dag, å orientere offentligheten om hva hun tenker om veien videre, sier Støre til NTB.

Solberg har gjort seg helt utilgjengelig for pressen de to siste dagene og har henvist alle pressehenvendelser til Høyres parlamentarisk leder Trond Helleland.

Les også: To måneder siden Trine Skei Grande roste Frps klimaprofil

Solberg og Jensen møttes i statsministerboligen

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) har hatt møte i statsministerboligen tirsdag kveld, sammen med sine forhandlingsdelegasjoner, ifølge Aftenposten.

Det bekrefter statssekretær Sigbjørn Aanes (H) til NTB.

– De kan avkrefte spekulasjonene om at det nå jobbes mot å finne en ensidig løsning med KrF. Høyre og Frp jobber videre med å finne gode løsninger slik at landet får et godt budsjett, sier han.

– KrF i drømmesituasjon

Venstre brøt budsjettforhandlingene med regjeringspartiet tidligere på dagen, og en sentral kilde i Frp sa ifølge Aftenposten at alle kreftene nå settes inn for å appellere til KrF.

– De er i en drømmesituasjon og kan kreve nesten hva de vil, sa vedkommende.

KrF dropper spørretimen onsdag for å ha et ekstraordinært gruppemøte. Der skal partiet ta stilling til om de ønsker å fortsette budsjettforhandlingene med Høyre og Frp etter at Venstre valgte å bryte.

Les også: Eksperter: Lite sannsynlig med regjeringskrise

Kan bli kriseløsning

Dermed er det opp til KrF om de vil redde regjeringen eller ikke. Dersom også KrF velger å bryte, vil ikke regjeringen ha flertall når budsjettet skal vedtas neste mandag.

Erna Solberg vil da enten måtte stille kabinettsspørsmål, som betyr at regjeringen går av hvis den ikke får støtte til budsjettet, eller velge å fortsette uten flertall. Da vil i tilfelle en ordning som kun ha vært i bruk to ganger siden krigen, tre i kraft, forteller stortingspresident Olemic Thommessen til NTB.

– Jeg som stortingspresident vil da utstede en tidsbegrenset styringsfullmakt til regjeringen, som omfatter det som er nødvendig for å drive landet videre og få hjulene til å gå rundt, forteller Thommessen.

Sist ordningen ble brukt, var under Gro Harlem Brundtlands regjering i 1986.

Les også:

Høyre beklager at Venstre bryter budsjettsamtaler

Venstre bryter budsjettforhandlingene

Venter på KrF

Utviklingen i forhandlingene har satt et betydelig press på KrF, som alene må ta valget om de skal redde regjeringen eller føre landet ut i en regjeringskrise.

– Vi tar situasjonen som har oppstått på største alvor, understreker KrFs sjefforhandler Hans Olav Syversen til NTB.

Partiet har innkalt stortingsgruppen til ekstraordinært gruppemøte om saken onsdag formiddag.

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Strøyer Aalborg, sier partiet frykter å havne i en tapssituasjon uansett.

– De frykter å komme i en situasjon der de får skylda for å redde Frp, en svekket regjering som ikke ønsker et grønt skifte, deres innvandringspolitikk med Sylvi Listhaug eller hennes retorikk. Og på den andre siden frykter de å bli partiet som får skylda for å vippe landet ut i en regjeringskrise, sier Aalborg til NTB.

Les også:

Fylkesleder: – Venstre krever altfor mye. Nå får de ikke mer!

Your browser doesn't support HTML5 video.

Frp skuffet over Venstre

Sentrumsallianse i spill

I sine tre år som samarbeidspartnere for regjeringen har både KrF og Venstre framholdt viktigheten av at de to partiene holder sammen. Nå vil ikke Syversen avvise at KrF likevel kan fortsette alene i forhandlinger med regjeringen.

– Min vurdering er at enhver situasjon rundt budsjettet må vurderes for seg, sier Syversen til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun håper KrF følger Venstre i prosessen.

Den er den fastlåste konflikten om klimapolitikken som fikk Venstre til å bryte forhandlingene. Frp og Høyre har beklaget Venstres avgjørelse, og hevder de har strukket seg langt for å komme partiet i møtet. Frp-leder Siv Jensen uttalte etter Frps landsstyremøte tirsdag at partiet vil fortsette å strekke seg for å finne en løsning, men at den omstridte bilpakken ikke kan røres.