Presset sørkoreansk president tilbyr å trekke seg

Sør-Koreas president Park Geun-hye er involvert i en massiv skandale. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Sør-Koreas skandalerammede president Park Geun- hye tilbyr å trekke seg, dersom nasjonalforsamlingen finner en trygg plan for maktoverføringen.

Korrupsjonsskandalen i Sør-Korea:  

* Sør-Koreas president Park Geun-hye tilbyr seg å gå av dersom nasjonalforsamlingen i landet kan sikre en trygg maktovertakelse.

* Presidenten anklages for å ha vært innblandet i kriminell virksomhet sammen med venninnen Choi Son-Sil, som nå sitter fengslet, siktet for maktmisbruk og utpressing.

* Choi anklages for å ha utnyttet sitt vennskap med presidenten til å presse flere store bedrifter for penger. Pengene skal ha blitt sluset inn i en stiftelse som hun kontrollerer og som hun skal ha beriket seg på.

* Park skal ha bistått Choi med pengeutpressingen, samt for å ha bedt medarbeidere om å lekke hemmeligstemplede dokumenter til Choi.

* Chois far Choi Tae-min var leder for en religiøs sekt og var en støttespiller for Park til sin død i 1994.

* Park, som tilhører det konservative partiet Saenuri (Ny verden), har vært president siden 2013. Hun er datter av Park Chung-Hee, som var landets militærdiktator i 18 år til han ble drept i et attentat i 1979.

– Jeg legger min skjebne i nasjonalforsamlingens hender. De får ta beslutningen om hvorvidt presidentperioden min skal avbrytes før tiden, sa Park i en TV-overført tale tirsdag.

– Straks de folkevalgte kommer opp med tiltak for et maktskifte som minimerer ethvert maktvakuum og styringskaos, vil jeg gå av, fortsatte hun.

Mandag trakk landets justisminister Kim Hyun-woon seg som følge av den voksende skandalen.

Park har allerede sparket åtte av sine rådgivere og utnevnt en ny statsminister for å forsøke å gjenvinne folkets tillit.

Les også: Den politiske skandalen i Sør-Korea brer om seg

Vil unngå riksrett

Presidentens allierte har bedt henne om å tre av på en ærefull måte, fremfor å bli avsatt gjennom riksrett.

Opposisjonen i Sør -Korea skal ha planlagt å vedta å stille henne for riksrett fredag, og kaller utspillet hennes for «et knep med hensikt å utsette prosessen».

De to største opposisjonspartiene hadde planlagt å utnevne en uavhengig spesialetterforsker tirsdag, som skulle granske den omfattende skandalen hun er involvert i.

Les også: Sør-Koreas president beskyldes for kriminalitet

Venninne

Park Geun-hye er trukket inn i saken mot sin nære venninne Choi Soon-Sil, som anklages for å ha utnyttet sitt vennskap med presidenten til å presse flere store bedrifter for penger.

Pengene skal ha blitt sluset inn i en stiftelse som hun kontrollerer og som hun skal ha beriket seg på.

Flere av landets største selskaper er trukket inn i saken, og politiet har gjennomført ransakelser både i finansdepartementet og de to selskapene SK og Lotte.

I tillegg til Choi, er to av presidentens tidligere ansatte samt en musikkvideo-regissør tiltalt i saken. Park er immun mot rettsforfølgelse mens hun er president, og har så langt nektet å møte påtalemyndigheten.

Les også: Tiltale mot president-venninne i Sør-Korea

Historisk upopulær

Nye meningsmålinger viser at Park er den minst populære presidenten Sør-Korea har hatt siden man begynte med slike målinger på slutten av åttitallet.

Bare 4 prosent av de spurte i den siste målingen til Gallup Korea mener at hun gjør en god jobb, mens 93 mener at hun gjør en dårlig jobb.

I helgen demonstrere flere hundre tusen mennesker i Seouls gater, med krav om Parks avgang.