Rojava-ledere i Oslo:
Ettersøkt kurderleder ber Norge ta initiativ overfor Tyrkia
I SKVIS: Asya Abdula og Saleh Muslim leder i fellesskap partiet Den demokratiske union PYD i Rojava, Syria. Kurderne har klart å jage IS ut av Kobane, men har Norges Nato-allierte Tyrkia imot seg. Les mer Lukk
Kurderne i Syria:
* Syria har om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.
* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.
* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.
* Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits kontrollerer nå flere områder nord i Syria, som de har døpt Rojava eller Vest-Kurdistan – bestående av distriktene Jazira, Kobani og Afrin.
* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS.
* YPG har tette bånd til PKK i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.
* Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.
* Human Rights Watch og Amnesty International anklager i rapporter PYD og YPG for overgrep mot sivile, vilkårlig fengsling og bruk av barnesoldater.
* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.
* YPG-militsen har med vestlig luftstøtte og amerikanske militærhjelp hatt framgang i kampen mot IS siste halvår og erobret tidligere i august Manbij fra islamistene.
* I forrige uke innledet Tyrkia en militæroffensiv mot IS og YPG og sendte stridsvogner, kampfly og spesialsoldater over grensa.
* Tyrkia krever at YPG-soldatene trekker seg tilbake fra områdene vest for elva Eufrat.
– Jeg tror Norge kan spille en stor rolle, men Norges støtte til kurderne er ikke som vi hadde håpet.
Det sier Saleh Muslim, som sammen med Asya Abdula leder PYD, det største partiet i den kurdiskdominerte enklaven Rojava i Syria, til ABC Nyheter.
Vi møter de to i Oslo rett før åpningen av det storslagne kunstprosjektet «New World Embassy: Rojava» som denne helgen finner sted i Oslo rådhus, og som kan følges via web-tv.
Det skjer etter at tyrkiske myndigheter tidligere denne uka utstedte arrestordre på Muslim og 47 andre, anklaget for å stå bak bombeangrepet som drepte nesten 30 personer i Ankara i februar.
Les: Bil fullastet med eksplosiver gikk i lufta i Ankara
Jagde IS, kalles terrorister
Muslim blåser av anklagen, som er én i rekken i bølgen av arrestasjoner Erdogan-regimet gjennomfører.
– Alle vet det er bare tull. Vårt parti har fordømt disse angrepene og har ikke aktivitet over grensene. Vi har nok med å forsvare oss. PYD er et politisk parti, sier Muslim.
Tyrkia sender nå en såkalt «rød alarm» til Interpol, melder det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw. Det innebærer ikke en internasjonal arrestordre, men en kunngjøring om at Erdogan-regimet vil ha kloa i ham.
Arrestordren gjør ikke stor forskjell for PYD-lederen.
– Jeg kunne ikke reise til Tyrkia før heller. Erdogan og hans folk har i lang tid kalt meg og PYD terrorister, forteller han.
Mens Tyrkia anser Rojava-kurderne og deres hær YPG som terrorister, klarte Rojava-kurderne å påføre IS deres første nederlag, da de ble jaget fra byen Kobane, godt hjulpet av fly fra USA.
Les også: Kurdere har opprettet en fredelig plett i Syria
Blokade hindrer gjenoppbygging
– Vi håper Norge kan spille en større rolle. Særlig med denne tyrkiske invasjonen og krigen mot kurderne, spiller Tyrkia en negativ rolle, framholder Saleh Muslim.
For Rojava-samfunnet som nå strever med gjenoppbyggingen etter krigen som raste mot IS i Kobane, svir det at Tyrkia blokkerer deres grenser så materialer og hjelp ikke kan komme inn.
– Jeg håper Norge vil påvirke Tyrkia til å lette blokaden av Rojava, sier Muslim, som sammen med Asya Abdula er i Norge for å ta del i kunstprosjektet i Oslo Rådhus, som et stort håndslag til Rojava-kurderne.
Rojava er 30.000 – 35.000 kvadratkilometer stort og består av kurdere, arabere, og andre minoriteter, i alt ca 3,5 millioner mennesker. De erklærte sevlstyre i begynnelsen av 2014. Så ble de angrepet av IS, Nusra-fronten og andre terrorister. Kamper pågår fortsatt noen steder.
Her lever alle grupper, partier og religioner fredelig sammen i et demokratisk samfunn.
– Vi er godt organisert. Det gjør oss i stand til å forsvare oss, men opprettholder også økonomi, skoler og alt som hører et samfunn til, sier Muslim.
Kringsatt av fiender
– Hva lever Rojava av?
– Ingen støtter oss, vi prøver en slags sosial økonomi med kooperativer som hovedsakelig driver med landbruk. I framtida kan vi bygge opp næringsmiddelindustri, svarer PYD-lederen.
– Vi har litt olje som vi ikke har fått solgt ut, ingen vil kjøpe noe fra oss. Tyrkiske myndigheter kjøper gjerne fra IS, men ikke fra oss. Men lokalt nyttiggjør vi oss oljen, legger han til.
Grensen til Tyrkia er stengt, og på andre siden har Rojava IS.
– Den eneste grenseovergangen vi har, er til kurdiske områder i Irak. Men den er styrt av det kurdiske partiet KDP, som er tyrkervennlige. De åpner grensa bare av og til, etter hvilket humør de er i, sier Saleh Muslim.