Hareide advarer Solberg mot å ta KrF for gitt

KrF-leder Knut Arild Hareide beskriver situasjonen i budsjettforhandlingene som krevende. – Vi håper vi kan få til en avklaring, men det er ingen grunn til å legge skjul på at målet vårt var å få til en enighet innen fristen torsdag. Det har vi ikke klart. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

KrF-leder Knut Arild Hareide er glassklar: Partiet står sammen med Venstre og har ikke diskutert hva som skal skje hvis budsjettsamtalene bryter sammen.

Han gir dermed uttrykk for at regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ikke kan regne med at KrF til sjuende og sist vil stemme sammen med dem for å unngå full krise 5. desember.

– Vi har i vår stortingsgruppe ikke diskutert en situasjon om hva vi gjør, dersom det ikke er en enighet blant fire partier. Det må vi selvsagt diskutere hvis en så alvorlig situasjon oppstår, sier Hareide til NTB.

– Vi har kun hatt én plan. Det er å få til en enighet blant fire partier. Vi har spilt inn mange ulike forslag og skisser for å få det til. Det mener vi fortsatt vi skal jobbe mot. Om så ikke skjer, må vi gjøre en grundig vurdering, understreker partilederen.

Hareide legger til at KrF da trolig ikke bare vil involvere stortingsgruppen, men også sentralstyret og landsstyret.

Les også: Hagen nekter å drive valgkamp hvis Frp trekker bilavgift-ultimatum

Utelukker ikke brudd

Torsdag ble det klart at de fire borgerlige partiene heller ikke rakk fristen for å komme med en felles tilleggsinnstilling om neste års statsbudsjett før finansdebatten 5. desember. Dermed fortsetter forhandlingene fram mot denne datoen.

Hareide understreker at han fortsatt tar utgangspunkt i at fire partier skal bli enige om budsjettet.

– Det er det vi jobber etter. Men jeg skal ikke legge skjul på at mens det så litt mer positivt ut i begynnelsen av uken, ser det litt mer krevende ut nå, sier han.

Ifølge KrF-lederen har det vært en mer aktiv dialog mellom de fire partiene, også partilederne, de siste dagene enn man kan ha fått inntrykk av utad. Men han utelukker ikke et sammenbrudd i forhandlingene.

– Når vi er på dette stadiet, vil det være en fare, sier Hareide.

Les også: Regjeringens statsbudsjett sikrer ikke Stortingets klimaforlik

– Mulig å forene

Det er klimaprofilen i budsjettet som fortsatt skaper størst problemer, ikke minst den omstridte bilpakken. Hareide har ikke mistet troen på å forene ytterpunktene Venstre og Frp i klimapolitikken:

– Jeg ser det som mulig, sier han.

Bilpakken innebærer noe skjerpede bensin- og dieselavgifter, samt en kompensasjon for bilistene på over 900 millioner kroner i form av bompengekutt, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift for fossilbiler.

– Det vanskelige for oss har ikke vært økningen i drivstoffavgiftene, men overkompensasjonen. Vi har også sett på løsninger som går utenfor den såkalte bilpakken, men vi har ikke stilt ultimatum, sier Hareide.

Les også: Jensen anklager Hareide for budsjettlekkasjer

Ingen møter varslet

KrF har gjennom hele prosessen fremholdt at partiet står sammen med Venstre. Det har ikke forhindret kilder i de to regjeringspartiene i å anta at KrF til slutt likevel, hvis alle forhandlinger skulle mislykkes, vil stemme subsidiært om budsjettet sammen med Høyre og Frp 5. desember.

Det var fredag ettermiddag ikke varslet noen nye møter mellom partene i helgen.

Lørdag innleder statsminister Erna Solberg (H) en lengre reise i Nord- og Midt-Norge. Programmet starter i Tromsø lørdag formiddag og avsluttes i Trondheim først tirsdag ettermiddag.

Les også:

Støre er klar hvis Solberg må gå

Norsk Trump-tilhenger starter nytt parti: – Frp er blitt gørr kjedelige