Avlyser militært kappløp i Arktis

En ubåt fra USA bryter gjennom isen Prudhoe Bay, Alaska. Dette området er det viktigste for USA i Arktis. Les mer Lukk

USA mener det er liten fare for militær konflikt i Arktis. Det fremkommer i et notat fra den norske ambassaden i Washington.

USAs utenriksdepartement toner kraftig ned den potensielle russiske trusselen i polområdene i nord:

«Den militære moderniseringen man ser i det russiske Arktis er en viktig del av det større geopolitiske og strategiske bildet, men bidrar ikke til noen større spenning i selve Arktis», heter det i et notat fra briefing hvor den norske ambassaden deltok i midten av oktober i år.

Det er fem land som grenser til Arktis. Nato-landene USA, Canada, Danmark (via Grønland) og Norge, og i tillegg har jo Russland en lange kystlinje i nord.

Frykten for et våpenkappløp og strid om mulige ressurser på havbunnen, har lenge vært diskutert.

Les også: Danmark klar til å ruste opp i Arktis

Det har fra vestlig side vært uttrykt engstelse for Russlands ambisjoner, blant annet etter at russerne symbolsk plantet et flagg på havbunnen under polpunktet i 2007, og nylig sjøsatte verdens kraftigste isbryter.

Forbereder konflikt

I 2005 besøkte den russiske presidenten Vladimir Putin en militær base i Murmansk og benyttet anledningen til å vise frem en modell av det strategiske bombeflyet Tu-160. Les mer Lukk

Så sent som i sommer ble det kjent at danskene ruster opp i 100-millionerklassen for å øke sin militære tilstedeværelse og lanserer et eget heimevern på Grønland.

I 2010 sa for eksempel den kanadiske professoren Robert Huebert til ABC Nyheter at «de arktiske landene snakker om samarbeid, men de forbereder seg på konflikt», noe som også kom frem i hans rapport om sikkerhetssituasjonen - «The Newly Emerging Arctic Security Environment».

Les også: - Norge forbereder kald konflikt

Huebert mente da at de norske innkjøpene av verdens mest avanserte våpensystemer fra USA (både fregatter med Aegis og kampflyene JSF), bidro til kappløpet.

Ikke prioritert hos Pentagon

Den viktigste kilden i notatet, som er skrevet av ambassadens Leif Trana, er Julie Gourley som leder avdelingen som jobber med arktiske spørsmål i amerikansk UD. Briefingen ble arrangert av Arktisgruppen i Representantenes hus.

Les også: Russland gjør krav på Nordpolen

Gourley understreket at det er vanskelig å finne noen grunn til at en eventuell konflikt skal oppstå fordi nesten alt av olje-og gassforekomster i Arktis ligger innenfor eksisterende nasjonale kontinentalsokler.

Hun brukte delelinjen mellom Norge og Russland som et eksempel på at forhandlinger nytter, og pekte også på at «Russland fulgt spillereglene gjennom sin innlevering av data til kontinentalsokkelkommisjonen i FN».

Gourley regnet med at eventuelle overlappende russiske krav med Canada eller Danmark også ville finne sin løsning gjennom forhandlinger.

Les også: Russland-ekspert: – En bevisst provokasjon

«Hun avviste derfor at det vil være grunnlag for noe «race to the Arctic» som enkelte tenketanker og pressekilder beskriver», melder Trana til norsk UD, og understreket også at «Arktis ikke prioriteres særlig høyt i Pentagon».