Klart for en ny Rajoy-regjering i Spania

Spanias fungerende statsminister Mariano Rajoy kan ta fatt på en ny periode. Foto: Sergio Perez / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Konservative Mariano Rajoy har sikret seg den nødvendige støtten for å danne en mindretallsregjering i Spania.

Dermed er den ti måneder lange politiske krisen i landet over.

I avstemningen i nasjonalforsamlingen i Madrid lørdag stemte 170 av parlamentarikerne for Rajoy, 111 mot og 68 avsto fra å stemme. Den siste gruppen var medlemmer av sosialistpartiet PSOE, som motvillig gikk med på å la sin politiske erkerival komme til makten for å løse den politiske floken.

Rajoy lover å fortsette den økonomiske politikken som er dypt upopulær hos opposisjonen.

– Ikke regn med at jeg vil ødelegge den økonomiske innhentingen og dannelsen av nye arbeidsplasser. Å droppe reformene gir ingen mening, sa han i forkant av avstemningen.

Les også: Langvarig regjeringskrise i Spania er over

Ingen varme ord

I en debatt i nasjonalforsamlingen torsdag gjorde imidlertid PSOE det klart at de ikke har noen planer om å frede regjeringen.

– Du har ikke vår tillit, og heller ikke vår støtte, sa Antonio Hernando, partiets talsmann i nasjonalforsamlingen. I en bitter debatt før tillitsvotumet gikk han hardt ut mot Rajoys politikk i den forrige regjeringsperioden.

PSOE mener likevel at det viktigste var å få en slutt på den fastlåste politiske situasjonen.

– Det er ingen grunn til å opprettholde den politiske blokaden, sa Hernando.

Les også: Spania nekter å forby tyrefekting

Største parti

I løpet av de siste ti månedene har det blitt holdt to valg i Spania, men ingen av partiene har fått nok oppslutning til å regjere alene. Å stable en koalisjon på beina har vist seg svært vanskelig.

Mariano Rajoy har sittet ved makten i Spania siden valget i 2011, og har fungert som statsminister gjennom krisen. Hans høyreparti Partido Popular (PP) er det største partiet, og har 137 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingen.

Rajoy planlegger å presentere sin nye regjering torsdag.

Les også: Spania kritiseres for å ha latt russiske krigsskip fylle drivstoff