Tajik angriper Anundsen om konsulentbruk

Hadia Tajik (t.h.) sier det virker som om justisminister Anders Anundsen (t.v.) ikke har kontroll over Politidirektoratet. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Ap-nestleder Hadia Tajik stiller spørsmål ved om justisminister Anders Anundsen (Frp) har kontroll over Politidirektoratet. Bakgrunnen er PODs omfattende konsulentbruk.

De siste tre årene har politiet brukt 1,1 milliarder kroner på konsulenter, noe som har fått Riksrevisjonen til å reagere. Ifølge Dagbladet kunne de samme pengene finansiert 390 årsverk for nyutdannede politifolk. Konsulentbruken har økt mest i Politidirektoratet.

– Det virker som om justisministeren mangler kontroll over POD, og at det vokser på bekostning av den lokale politikraften. I forbindelse med budsjettbehandlingen vil Ap derfor ta opp at justisministeren nå må få tilbake kontrollen over direktoratet, sier Tajik.

I fjor gikk riktignok konsulentbruken i POD ned med 30 millioner kroner, men mellom 2010 og 2015 økte den fra 15 til 145 millioner.

Avdelingsdirektør Frede Hermansen i POD sier det i noen tilfeller er bedre å bruke konsulenter enn fast ansatte. Han legger til at det ble innført en ny policy for et halvt år siden som skal bidra til «mer riktig bruk av konsulenter».

Det har ikke lyktes Dagbladet å få justisministeren til å kommentere kritikken.