Listhaug styrker UDI for å avsløre asyljuks

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil kaste ut asylsøkere som har løyet på søknaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Mange asylsøkere har jukset seg til oppholdstillatelse, mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Nå skal disse avsløres og sendes ut av Norge, melder P4.

I neste års budsjett foreslår derfor regjeringen å styrke Utlendingsdirektoratet (UDI) ved å videreføre 177 millioner kroner til saksbehandling, selv om asylankomstene har falt fra 31.000 i fjor til vel 2.000 i år.

I tillegg skal bevilgningen til Utlendingsnemnda (UNE) økes med 15,7 millioner kroner. Pengene skal få ned køen av ubehandlede saker, modernisere IKT-systemet og til tilbakekallssaker – saker der de som har fått oppholdstillatelse kan ha løyet på søknaden sin.

– Vi vet at det er en del som har lurt oss. Vi ønsker å tilbakekalle disse oppholdstillatelsene, slik at de som har løyet til oss må reise ut av Norge, sier Listhaug til P4.

Les også: Sylvi Listhaug er gravid

Hun mener de 177 millioner kronene de nå foreslår vil komme godt med.

– Dette vil gi UDI god kapasitet til å prioritere både familiegjenforeningssaker og tilbakekallssaker, sier hun.

UDI-direktøren er enig.

– Hvis vi neste år får beholde mer ressurser enn det nedgangen i antall asylsøkere vil tilsi, er det jo klart at vi vil kunne sette inn mer kapasitet til å ta juksemakerne, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Les også: UDI legger ned ytterligere 3.800 mottaksplasser