Trump leder i ny prognose

Your browser doesn't support HTML5 video.

Clinton og Trump klare for mulig rekord-debatt Les mer Lukk

Dersom det amerikanske presidentvalget ble avholdt mandag, ville Donald Trump gått seirende ut av duellen, ifølge en fersk prognose.

Ifølge FiveThirtyEight er republikanernes presidentkandidats vinnersjanse 54,9 prosent, dersom valget ble avholdt mandag.

Demokratenes Hillary Clintons får 45,1 prosent.

Nettsidens prognoser baserer seg på en rekke forskjellige meningsmålinger.

Ved å simulere valget 10,000 ganger er de i stand til å anslå hvem av de to kandidatene som ligger an til å vinne hvilke stater.

Clinton i ledelsen

I motsetning til FiveThirtyEights prognoser, viser et gjennomsnitt av den siste ukas meningsmålinger i USA at Clinton fortsatt leder på Trump.

Demokratenes presidentkandidat har nå en oppslutning på 46,5 prosent, mot 43,7 prosent for republikaneren Trump, viser en sammenstilling av de siste ti landsomfattende meningsmålingene RealClearPolitics har gjort.

2,8 prosentpoeng skiller dermed de to, som natt til tirsdag norsk tid møtes til sin første store TV-debatt.

Les også: Clinton og Trump lover støtte til Israel

Leder på alle målinger

I den siste målingen utført for ABC News og Washington Post får Clinton og hennes visepresidentkandidat Tim Kaine støtte fra 46 prosent av de spurte, mens Trump og hans visepresidentkandidat Mike Pence får støtte fra 44 prosent.

I en måling YouGov har gjort for The Economist får Clinton 44 prosent, mot 41 prosent for Trump.

Den siste målingen utført for Los Angeles Times gir Clinton 46,4 prosent, mens Trump får 42,3 prosent.

Les også: Statistikkguru spår Clinton-seier

Statistikkguru

Selv om Clinton leder på samtlige målinger, gjør feilmarginen i de ulike målingene at det i praksis nærmest er dødt løp mellom de to kandidatene.

Meningsmålingene forteller imidlertid ikke hele historien. I USA er det ikke nødvendigvis den kandidaten som får flest stemmer som blir landets neste president, men den som sikrer seg flest av delstatenes såkalte valgmenn.

Ifølge RealClearPolitics viser målingene i de ulike delstatene at Clinton nærmest kan være sikker på å vinne 198 valgmenn, mens Trump kan regne med 165. Slaget vil dermed stå om de 175 siste valgmennene, noe som blir avgjort i de såkalte vippestatene.

Statistikkguruen Nate Silver, som har en bemerkelsesverdig evne til å spå utfallet av amerikanske valg, har analysert tidligere resultater og meningsmålinger og tror Clinton vil trekke det lengste strået og ende opp med minst 283 valgmenn, mens Trump må nøye seg med 254.

Silver har regnet ut at det dermed er 57,8 prosent sjanse for at Clinton vinner valget og blir USAs første kvinnelige president.

Les også: Her gjør Dalai Lama narr av Trump