Klar seier for PP og PNV i Spanias regionalvalg

Presidenten i Baskerlands autonome regjering, Inigo Urkullu. Foto: Vincent West / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Spanias fungerende statsminister Mariano Rajoys parti Det konservative Folkepartiet (PP) og det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) står igjen som vinnerne etter søndagens valg.

Valgdagsmålinger viser at PP får 45,5 prosent av stemmene i regionalparlamentet i Galicia. Det konservative partiet får dermed et flertall med 41 seter. Partiet mener det sterke resultatet viser at partiet fortsatt har støtte i Rajoys hjemmeregion, til tross for nylige korrupsjonsanklager.

Venstrealliansen Podemos fikk 19,5 prosent av stemmene og slår dermed Sosialistpartiet (PSOE), som har et resultat på 18.9 prosent.

PNV vinner i Baskerland

I Baskerland fikk Det Baskiske Nasjonalistpartiet (PNV), som har sittet ved makten siden 2012, 36.5 prosent av stemmene. Partiet får 29 seter av 75 i parlamentet.

Det nest største partiet som representerer separatistene (EH Bildu) kan vinne 16 til 18 seter, etterfulgt av Podemos som kan sikre seg 13 til 15 seter.

På fjerdeplass ligger sosialistene med åtte til ti seter, mens det konservative PP kom på femteplass, tilsvarende sju til åtte seter.

Nytt valg til jul?

Den parlamentariske situasjonen i Spania har vært fastlåst i omtrent ni måneder fordi ingen av fløyene har klart å sikre flertall for noen regjeringskonstellasjon. Resultatet etter søndagens valg gir fortsatt ingen klar løsningen på den politiske situasjonen.

Rajoy har ledet et forretningsministerium i nesten ett år, etter to valgrunder i desember og juni. De konservative vant flest seter i begge valgene, men har ikke fått til å forme en koalisjonsregjering. Hvis parlamentet ikke får på plass en mindretallsregjeringen innen 31. oktober, blir det en ny valgrunde i desember.

Tidligere denne måneden tapte Rajoy andre runde av en avstemning i den spanske nasjonalforsamlingen om å danne ny regjering.