Listhaug skal få flere til å returnere frivillig

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil få asylmottakene til å jobbe for flere frivillige returer. Les mer Lukk

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker å få asylmottakene til å bli flinkere til å få flere til å reise hjem frivillig.

Listhaug ble imponert da hun besøkte Oscarsgata mottak i Vadsø denne helgen.

– De har en svært høy andel frivillige returer sammenlignet med andre mottak. Vi ønsker å få andre mottak til å jobbe på den samme måten, og setter av fem millioner kroner neste år til dette, sier statsråden til NTB.

Les også: Listhaug vil bruke 105 millioner ekstra på asylretur

Hun sier at de ansatte forteller asylsøkerne hvordan livet kan bli i Norge hvis de får opphold, og samtidig hvordan det kan arte seg for dem som får avslag, men likevel velger å bli ulovlig.

– Denne realitetsorienteringen har ført til at dette mottaket er best i Nord-Norge når det gjelder frivillig retur, sier Listhaug som legger til at frivillig retur på alle måter er å foretrekke fremfor tvangsretur.

Les også: Norge sender ut flere asylsøkere enn snittet i Europa

Mottaksleder Per Yngve Christensen sier til NRK at det ikke handler om presse noen, men å få asylsøkerne til å reflektere.

– Vi prøver å være åpne og ærlige. Beboerne er vanlige, intelligente mennesker. De skjønner det om noen prøver å presse dem til noe, sier Christensen.