NATOs eks-sjef mener Irak-krigen var en plikt

Natos tidligere generalsekretær, danske Anders Fogh Rasmussen, mener det i sin tid var en plikt å invadere Irak. Les mer Lukk

Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen forsvarer Irak-krigen i sin nye bok, til tross for at en rekke eksperter har konkludert med at invasjonen var ulovlig.

I boka «Viljen til å lede» skriver Fogh Rasmussen, som også har vært NATOs generalsekretær, at Danmark og andre land hadde en plikt til å handle.

Han mener at begrunnelsene for krigen var gode nok ettersom Iraks daværende leder ikke svarte på FNs krav om å fjerne masseødeleggelsesvåpen.

Les også: Tony Blair sørger, beklager og unnskylder Irak-krigen - og står ved den

– Etter min mening er det hevet over enhver tvil at Saddam Hussein på ingen måte levde opp til de resolusjoner som ble vedtatt. Han brøt faktisk alle sammen. Det er grunnen til at jeg synes det var et såpass klart FN-grunnlag.

Men han sier at han også er glad for at den nåværende danske regjeringen har nedsatt en kommisjon som skal granske krigen.

Fogh lovet å støtte en USA-ledet invasjon i Irak lenge før regjeringen hans hadde fått mandat i Folketinget og før det juridiske grunnlaget var undersøkt, ifølge møtereferat fra statsministerens kontor.

Les også: Australia forsvarer deltakelse i Irak-krigen

En rekke eksperter har vurdert at invasjonen var i strid med folkeretten, og den anses også som en viktig årsak til etableringen av ekstremistgruppa IS, som blant annet ble dannet av tidligere offiserer i Saddams regime. En britisk kommisjon har også rettet massiv kritikk mot invasjonen i 2003. (©NTB)