Wenche Lowzow er død

Arkivfoto: Kim Friele og ektefellen Wenche Lowzow (til høyre) æres under Skeive Dager 2010. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Les mer Lukk

Wenche Lowzow er død, 90 år gammel. Hennes åpenhet om homofili har hatt stor betydning for det norske samfunnet, sier statsminister Erna Solberg (H).

«En av Norges modigste kvinner», skrev Aftenpostens Harald Stanghelle i anledning Lowzows 90-årsdag i mai. I artikkelen beskriver han sensasjonen det skapte da førstedamen i Oslo Høyre – av alle – under valgkampen i 1979 ble den første stortingsrepresentant noensinne til å stå fram som homofil.

I 1993 inngikk hun registrert partnerskap med forfatteren og aktivisten Karen-Christine (Kim) Friele. De to fikk nesten 40 år sammen, før Lowzow gikk bort natt til lørdag, etter lengre tids sykdom.

– Det er klart det er vondt. Det blir et savn, sier Kim Friele til Aftenposten.

– Jeg har forberedt meg godt, sier hun og forteller at hun tok avskjed med ektefellen med et leppestiftkyss på hvert kinn da Lowzow ble lagt i kisten og fraktet vekk fra omsorgsboligen på Geilo.

Trist Solberg

Statsminister Erna Solberg (H) sier Lowzow jobbet med mange viktige saker for Høyre gjennom en årrekke, men at hun nok best vil bli husket som den første åpent homofile stortingsrepresentanten.

– Det er veldig trist at Wenche Lowzow har gått bort. Hennes åpenhet har hatt stor betydning for vårt samfunn, sier hun i en kommentar som er sendt NTB.

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle mener Lowzows åpenhet langt på vei kostet henne den politiske karrieren. Det ble farlig taust, som han skriver.

– Marginalisering og isolering ble konsekvensen, og etter to stortingsperioder var det slutt. Det var ikke plass til kvinnen som hadde stått på andre plass på stortingslisten, bare toppet av selveste Kåre Willoch.

Lærer og politiker

Wenche Bryn Lowzow ble født 27. mai 1926 på Frogner i Oslo. Hun var utdannet lærer og var stortingsrepresentant for Høyre i Oslo fra 1977 til 1985.

Lowzow tok treårig lærerskoleeksamen på Hamar i 1958 og engelsk mellomfag ved Universitetet i Oslo i 1962. Hun arbeidet som lærer ved Lakkegata skole fra 1958 til 1969 og var rektor ved Trosterud skole fra 1969 til 1977.

Fra 1967 til 1971 satt hun som medlem av Oslo bystyre og i formannskapet fra 1971 til 1975. Hun var vararepresentant på Stortinget i perioden 1969– 1977, før hun fikk fast plass og satt to perioder.

Kollega og venn Per-Kristian Foss representerte Høyre i Stortinget sammen med Lowzow fra 1981 til 1885.

– Jeg kjente Wenche godt både før hun var åpent homofil og etter at hun sto fram. Hun var en modig kvinne, sier Foss til Aftenposten. Han gikk selv åpent ut med sin legning i 2000.

Wenche Lowzow skal bisettes i Frogner kirke, men datoen for bisettelsen er ennå ikke bekreftet.