Listhaug stiller i hjemfylket

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker å representere hjemfylket Møre og Romsdal på Stortinget. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix. Les mer Lukk

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kaster seg inn i kampen for å representere hjemfylket Møre og Romsdal på Stortinget.

Hun var ønsket av partifeller i flere fylker, men valgte til slutt å si ja til andreplassen på nominasjonslista til Møre og Romsdal Frp. Det innebærer at Oskar J. Grimstad trekker sitt kandidatur. Kampvotering mot Listhaug var uaktuelt for 61-åringen som er inne i sin andre periode på Stortinget.

– Når en så respektert og dyktig politiker som Sylvi Listhaug vil stille, er det ikke noe offer for meg å tre tilbake og slippe til yngre krefter, sier han til NTB.

Les også: – Det er ikke noe galt med Listhaug, men...

Topptung trio

Nominasjonskomiteens førsteutkast har som ventet parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik på topp. Innvalgt for første gang i 1997 er 50-åringen blant Stortingets desidert mest erfarne.

– I tillegg innstiller vi enstemmig landbruksminister Jon Georg Dale som nummer tre på lista. Målet er å få tre på tinget etter valget, og det tror jeg vi skal klare med et så sterkt lag, sier nominasjonskomiteens leder Stig Rune Andreassen til NTB.

Les også: Listhaug er Hagens soleklare favoritt

Han berømmer Grimstad som trer tilbake og lar Listhaug få andreplassen.

– Oskar har gjort en meget god jobb for fylket og partiet. Det inngir respekt at han nå setter partiet foran seg selv og erkjenner at Sylvi vil trekke flere stemmer til Frp enn han selv vil gjøre, sier Andreassen.

Les også: Listhaug får best karakter av sine egne

– Ble bedt om å fortsette

Utjevning

Fremskrittspartiet hadde tre representanter fra Møre og Romsdal fra 2009 til 2013, da Mette Hanekamhaug kapret et utjevningsmandat. Håpet er en reprise neste år.

– Jeg har tro på at vi skal klare det, men for å lykkes må vi nok være største parti i fylket med en oppslutning på godt over 20 prosent. I tillegg avhenger det jo av hvordan vi og andre partier gjør det i andre fylker, sier Nesvik.

Han gleder seg over at Sylvi Listhaug har valgt hjemfylket, for hennes kandidatur har vært ønsket flere steder.

– Det har vært stort engasjement i flere fylker for å få meg på nominasjonslista, noe jeg tar som en stor tillitserklæring. Jeg er veldig beæret, men måtte til slutt velge. Da var Møre og Romsdal det riktige, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Les også: Kolberg: – Frp skaper en underklasse

Tybring-Gjedde

Listhaug har vært nevnt som en mulig kandidat i begge Agder-fylkene samt Hordaland, i tillegg til Oslo, der hun har vært aktiv i politikken i mange år.

At hun nå vender hjem, er godt nytt for Christian Tybring-Gjedde, som dermed er et godt stykke nærmere gjenvalg som andrekandidat etter partileder Siv Jensen. Hvorvidt nominasjonskomiteen i Oslo plasserer ham der, får vi vite når den sender ut sitt foreløpige forslag i etterkant av et møte 5. september.

Fremskrittspartiets to nestledere har for øvrig begge takket nei til renominasjon. Skulle Per Sandberg eller Ketil Solvik-Olsen også velge å tre tilbake fra nestledervervet, er ikke Sylvi Listhaug mindre aktuell som etterfølger når hun nå gjør stortingsrepresentant av seg.