Jordmødre får politisk støtte om hjemmefødsler

Helsepolitisk talskvinne Olaug Bollestad (KrF) mener praksisen med to jordmødre til stede ved hjemmefødsler bør videreføres inntil utredningen er ferdig. Les mer Lukk

Regjeringens støttepartier ber om at retningslinjene endres slik at hjemmefødende får ha to jordmødre til stede.

Det vekket oppsikt forrige uke da Helsedirektoratet gikk ut og presiserte reglene. Hittil har det tidvis vært dekket utgifter til at to jordmødre kan være til stede ved hjemmefødsel, men da direktoratet gikk gjennom anbefalingen, kom det fram at den kun tilsier at det skal være en jordmor og en assistent.

Tirsdag ble det holdt en markering utenfor Stortinget, på initiativ fra to jordmødre som frykter at muligheten for hjemmefødsler nå vil forsvinne.

Les også: Dobbelt så mange velger hjemmefødsel

Helsepolitikere fra Venstre, KrF og Senterpartiet gir jordmødrene støtte, ifølge Nationen.

– Jordmødrene ber om at Helfo opprettholder praksisen med utbetaling til to jordmødre til Helsedirektoratet har gjort en helhetlig utredning av ordningen. Det mener jeg er et helt rimelig krav, sier KrFs Olaug Bollestad.

Venstre vedtok på sitt landsmøte at de vil styrke dette alternativet, og helsepolitisk talsmann Ketil Kjenseth mener det er særlig nødvendig i distriktene.

Senterpartiets Kjersti Toppe varsler at hun vil stille helseminister Bent Høie (H) spørsmål for å komme til bunns i hva som ligger bak avgjørelsen.

Helse- og omsorgsdepartementet har opplyst at de utreder saken.