I år skal AUF skal pleie Utøya-hjemmet sitt

1.000 DELTAKERE KOMMER: – Fjorårets sommerleir var historisk på mange måter, og litt mer spesiell, i og med at det var første sommerleir etter terrorangrepet. Vi kom hjem igjen. Dette blir en fortsettelse på det. I år skal vi pleie hjemmet vårt, sier AUF-leder Mani Hussaini Les mer Lukk

I år samles AUF-ere fra hele landet til sin andre sommerleir på Utøya etter terroren i 2011. – Våre medlemmer ønsker nå å være på øya, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Sommerleir har ungdomspartiet hatt hvert år, men det var først i fjor de var klare

AUFs sommerleir 2016  

*Årets sommerleir foregår fra onsdag 3. til søndag 7. august på Utøya.

* Offisiell åpning av sommerleiren er torsdag 4. august klokken 10 ved AUF-leder Mani Hussaini.

* Onsdag blir det samtale mellom Hadia Tajik, Hans Olav Lahlum og Yngve Hågensen. Temaet er «Har vi egentlig bygget landet? – et skråblikk på arbeiderbevegelsens historie».

* Torsdag blir det «Politisk kvarter» hvor LO-leder Gerd Kristiansen og NHO-leder Kristin Skogen Lund diskuterer politiske utfordringer med ulike aktører.

* Det blir konserter med Izabell og Erik & Kriss torsdag kveld.

* Fredag holder Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre tale.

* Klokken 13 fredag blir det panelsamtale om ekstremisme mellom Anniken Huitfeldt, Kadafi Zaman, Øyvind Strømmen og Yousef Assidiq.

* Lørdag klokken 11.30 holder Sveriges statsminister Stefan Löfven tale. Deretter blir det panelsamtale mellom Löfven og Gahr Støre.

for å vende tilbake til Utøya.

– Fjorårets sommerleir var historisk på mange måter, og litt mer spesiell, i og med at det var første sommerleir etter terrorangrepet. Vi kom hjem igjen. Dette blir en fortsettelse på det. I år skal vi pleie hjemmet vårt, sier AUF-leder Mani Hussaini til NTB.

I likhet med i fjor er det ventet over 1.000 deltakere.

– I fjor var det mange AUF-medlemmer som ville være med for å vise sin støtte, men nå ønsker de å være på Utøya. Jeg er glad for at vi har så stor oppslutning, sier Hussaini.

– En venn i hvert fylke

Fra onsdag 3. til søndag 7. august skal den lille øya i Tyrifjorden fylles opp av engasjerte ungdommer fra hele landet. Workshops, debatter, fotballkamper og konserter står på programmet.

Da Hussaini deltok på sommerleiren for første gang i 2007 ble han forelsket i Utøya.

– Det å komme til en øy og bli forelsket i den ved første blikk, skjer ikke så ofte. Men det har skjedd med meg og veldig mange andre AUF-ere, sier han.

– Etter fem dager på leir har du seriøst minst en venn i hvert eneste fylke i Norge. Det er ikke mange steder som kan tilby det. Det kunne Utøya før 22. juli. Vi ble forsøkt stoppet, vi reiste oss og nå er vi tilbake, sier AUF-lederen.

Les også: Nybygg på Utøya symboliserer de drepte

Ekstremisme

Temaet for årets sommerleir er «Vi bygger landet for framtida», og Hussaini er sikker på at det blir masse diskusjoner om hvordan man ønsker at Norge skal se ut i fremtiden.

– Målet blir å se framover og diskutere ting som ikke bare vår generasjon, men også våre barn og barnebarn, kan dra nytte av. Vårt mål er at det fellesskapet vi har i dag skal bli enda sterkere om 20 til 50 år, og ikke svakere, som Høyre-siden hele tiden argumenterer for.

Ekstremisme har fått sin egen post på programmet, og fredag kommer journalist Kadafi Zaman, journalist Øyvind Strømmen som begge har god kjennskap til feltet og Yousef Bartho Assidiq, som selv ble radikalisert i 2009, før han kom seg ut av ekstremistenes grep. Det blir en panelsamtale om ekstremisme, der også Aps Anniken Huitfeldt deltar.

– Ekstremismen forsøker å ødelegge hver eneste dag, det fikk vi oppleve 22. juli. Det er noe vår generasjon må håndtere og finne politiske løsninger på, sier AUF-lederen.

Les også: Tekstmeldinger fra Utøya-ungdommene skal stilles ut

Skal grille Støre

Hussaini ser spesielt fram til å se unge AUF-ere grille moderpartiets leder Jonas Gahr Støre i Ap, når han entrer talerstolen på Utøya fredag formiddag.

– Uten salt smaker ikke maten godt, sier man. Uten oss blir politikken til Ap ganske kjedelig, og derfor ønsker jeg å gi AUF-ere muligheten til å delta i diskusjoner med politikere som Støre, slik at de kan bli klar over det.

Andre gjester på årets leir er Sveriges statsminister Stefan Löfven, en rekke Ap-topper, tidligere AUF-leder Eskil Pedersen, komiker Harald Eia, skuespiller Vilde Falch kjent fra NRK-serien Skam, samt NHO-lederen og LO-lederen.

Selv om det har vært uenighet om hvordan Utøya skal brukes, har det for AUF aldri vært noe alternativ å ikke bruke øya.

– Utøya kommer aldri til å bli det samme igjen. Øya er et sted hvor vi alle kommer til å minnes våre 69 drepte kamerater, i hver eneste aktivitet vi gjør der ute.

Les også: Støre: – Det gjør veldig godt å komme sammen på Utøya