Ekspert: – Clinton burde tatt mer selvkritikk i talen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Clinton aksepterte nominasjonen
Hillary Clinton burde brukt mer tid i landsmøtetalen til å forklare hvorfor velgerne bør stole på henne, mener en USA-ekspert.

Clinton holdt natt til fredag norsk tid sin landsmøtetale hvor hun takket ja til å bli presidentkandidat for Demokratene i USA. Samhold og fellesskap var gjennomgående temaer i talen, som er blitt godt mottatt av publikum.

– Hun ønsker å skape en stor kontrast mellom seg selv og Trump ved å fronte samhold og fellesskap. Trump har tidligere uttalt at han kan lykkes alene. Sterkt samhold på tvers av ulike kulturer er viktig i det demokratiske partiet, sier Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, til NTB.

– Burde tatt tak i kritikken

Likevel reagerer Tønnesen i likhet med andre på at Clinton ikke gjorde mer for å sikre tillit hos velgerne hun skal sanke fram mot det kommende valget.

– Hun burde i større grad forklart hvorfor hun er til å stole på. Selv om hun er personlig, var hun ikke selvkritisk i stor nok grad. Det er mange som ikke stoler på henne, og det burde hun ta tak i, mener han.

Mangelen på tillit skyldes blant annet splid innad i partiet, en splid som har blitt større etter forrige ukes epostskandale som avslørte at noen i partiledelsen forsøkte å motarbeide Clintons rival Bernie Sanders. Clinton var ikke selv innblandet, men lekkasjen fra WikiLeaks gjorde ikke saken bedre for henne. I bunnen ligger også epostsaken fra Clintons tid som utenriksminister.

Den amerikanske journalisten og historikeren Sam Tanenhaus skrev kort tid etter talen på Twitter at det var Clintons «beste tale med en gang hun kom til Trump og klarte å slappe av».

«Hun tok ikke tak i tillitsproblematikken da, men ingen stolte på Nixon heller, og han vant to ganger», skrev Tanenhaus.

Istedenfor å snakke om epostskandalen presenterte hun seg selv som en dedikert og utrettelig forkjemper for barn, funksjonshemmede, kvinner, fattige og arbeiderklassen, samtidig som hun lovet å ta opp den tøffe kampen med ekstremistgruppen IS.

Tynnslitt tillit

I tillegg til å snakke om USAs økonomiske utfordringer og kampen mot terror, brukte den tidligere førstedamen den historiske talen til rette søkelyset mot den siste tidens gnisninger mellom politi og fargede i USA.

– Oppgjørets time er kommet. Mørke krefter ønsker å rive oss fra hverandre. Tilliten og respekten som knytter oss sammen er tynnslitt. Nå er det opp til oss om vi skal jobbe sammen, så vi kan få det bedre sammen, sa hun på landsmøtets siste dag i Philadelphia.

Videre siterte Clinton den tidligere amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt, «det eneste vi har å frykte er, er selve frykten», som et stikk til Trump. Den republikanske presidentkandidaten var kort etter ute og kritiserte Clinton for ikke å tørre å snakke om trusselen fra ekstremister og islamister på Twitter.

– Ingen har dårligere dømmekraft enn Hillary Clinton – korrupsjon og ødeleggelse forfølger henne hvor enn hun går, skrev Trump.

Clinton lovet også at hun vil representere alle, uansett parti eller bakgrunn, og aksepterte nominasjonskandidaturet med «ydmykhet, besluttsomhet og en grenseløs tillit til det løfterike Amerika».