Juncker har utpekt brexit-forhandler

BREXIT: EU-kommisjonens president Jean-Claude Junker og Storbritannias tidligere statsminister David Cameron. Les mer Lukk

Den franske politikeren Michel Barnier er utpekt av EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker til å lede forhandlingene om Storbritannias utmelding av unionen.

– Jeg er veldig glad for at min venn Michel Barnier takket ja til denne viktige og utfordrende oppgaven. Jeg ville ha en erfaren politiker til denne vanskelige jobben, sier Juncker i en uttalelse.

Barnier var visepresident i kommisjonen under José Manuel Barroso fra 2010 til 2014. Han var fransk landbruksminister fra 2007 til 2009.

– Jeg er sikker på at han kommer til å innfri forventningene og hjelpe oss med å utvikle et nytt samarbeid med Storbritannia, også etter at de har forlatt unionen, sier Juncker.

Barnier vil rapportere direkte til Juncker og ha tilgang på en rådgivergruppe av fremtredende kommisjonsdirektører, opplyser kommisjonen.

De formelle forhandlingene om betingelsene for utmelding vil ikke starte før statsminister Theresa May aktiverer artikkel 50 i Lisboatraktaten. Da har partene to år på seg til å bli enige.

Den britiske handelsminister Liam Fox sa senest tirsdag at dette ikke vil skje før neste år.