Bill Clinton holdt tale som mulig «førsteherre»

Your browser doesn't support HTML5 video.

Bill Clinton holdt tale som mulig «førsteherre» Les mer Lukk

Bill Clinton kan bli USAs første «førsteherre». Tirsdag talte han til landsmøte for å støtte konas valgkamp for å bli USAs første kvinnelige president.

Amerikanerne har ikke blitt helt enige om hvilken tittel ektemannen til en kvinnelig president skal få, men et hett tips er «first gentleman». I sin tale til landsmøtet i Philadelphia, gjorde ekspresident Bill Clinton en innsats for å bli den første til å bære den tittelen. Clinton var det store trekkplasteret blant mange populære talere på møtets andre dag. Han ble møtt med jubel fra en fullsatt arena noen timer etter at delegatene hadde valgt kona hans til partiets presidentkandidat.

– Jeg var målløs

Det sies at en eldste og mest grunnleggende fortellingen i verden i verden er «gutt møter jente», og det var også Clintons utgangspunkt da han åpnet talen sin:

– Våren 1971 møtte jeg en jente. Hun hadde tykt blondt hår, store briller og gikk uten sminke. Men hun utstrålte en styrke som grep meg, åpnet Clinton og beskrev første gang han så Hillary Clinton, og hvordan hun etter hvert tok initiativ til å introdusere seg selv.

– Jeg ble så satt ut at et øyeblikk, så var jeg, tro det eller ei, målløs.

Les også: Hillary Clinton valgt til demokratenes presidentkandidat

Åpnet øynene hans

Det møtet ble starten på et 45 år langt privat og politisk partnerskap som har holdt i gode og onde dager og som fortsatt består. I mange av de årene har Hillary stått ved Bills side gjennom tykt og tynt gjennom oppturer, nedturer og skandaler. Etter hvert er det blitt han som står ved hennes side, mens hun har steget i gradene i politikken fram til hun nå har landets øverste embete i siktet.

Clinton fortalte hvordan kona åpnet øynene hans for sosial rettferdighet og kampen for borgerlige og politiske rettigheter. Til jubel fortalte han hvordan hun forsøkte å gjøre verden til et bedre sted, mens han prøvde å overtale henne til å gifte seg med ham.

– Den tredje gangen lyktes jeg, fortalte han etter å ha tatt med tilhørerne gjennom jusstudier og deres tidlige politiske og juridiske karrierer og familielivet de har delt i snart et halvt århundre.

Les også: Hillary Clinton: – For en ære

Endringsagent

I stedet for en politisk tale krydret med personlige anekdoter, var det personlige et gjennomgangstemaet for hele talen. Det var mange og lange innblikk i familielivet parallelt med at han steg for steg gikk gjennom alt hun – og de to sammen – har oppnådd i politikken. Det fremsto som en nøktern fortelling om mennesket Hillary Clinton og en handlende Hillary Clinton. De politiske slagordene glimret med sitt fravær, men ett ord dukket opp flere ganger når han beskrev konas innsats for blant annet utdanning og helsetjenester: changemaker – endringsagent.

– Mange tror det er vanskelig å være politiker og stadig vekk tale for store forsamlinger. Men dette er jo den morsomme delen. Det som er krevende er å faktisk gjøre jobben, sa Clinton.

Fortellingen var like detaljert fra den spede begynnelsen på universitetet og opp gjennom hennes embetsperiode som utenriksminister, før han mot slutten berømte landsmøtet for å ha nominert kona og avrundet med:

– Denne kvinnen er aldri fornøyd med ting som de er. Hillary vil alltid gå videre. Hun er fortsatt den beste endringsagenten jeg noen gang har møtt, og jeg håper dere velger henne. Det beste landet i verden har alltid handlet om morgendagen, og deres barn og barnebarn vil velsigne dere for alltid dersom dere velger henne. Tusen takk.

Les også: Sanders-tilhengere demonstrerte i pressetelt