Boris Johnson vil ikke bli leder for Toryene

Boris Johnson stiller ikke som lederkandidat for toryene. Les mer Lukk

Londons tidligere ordfører og brexit-general Boris Johnson trekker seg fra kampen om å bli toryenes neste leder.

– Det er store oppgaver som venter Storbritannias neste statsminister. Etter å ha konsultert kolleger og i lys av omstendighetene i Parlamentet, har jeg konkludert med at den personen ikke kan være meg, sa Boris Johnson torsdag, bare minutter før fristen for å melde sitt kandidatur som ny leder for De konservative – og dermed statsminister etter David Cameron – gikk ut.

Johnson var på forhånd tippet som en av de heteste kandidatene til vervet, og mange har spekulert på om han ikke egentlig hadde Downing Street nr. 10 i sikte da han tidligere i år overrasket mange med å gå inn for en skilsmisse fra EU i stedet for å støtte sin gamle kompanjong David Cameron.

Overfor pressen torsdag gjentok Johnson at det ikke er noen krise for Storbritannia å tre ut at EU.

– Dette er en tid for håp og ambisjoner, sa Johnson.

Men han vil altså ikke selv være den som skal trykke på «den røde knappen» og aktivere EU-utmeldingsprosessen. I stedet vil han støtte den personen som blir toryenes lederkandidat, sier han.

– Omstridt

Jan Erik Mustad, ekspert på britisk politikk, er både overrasket og ikke overrasket over Johnsons beslutning.

– Jeg er overrasket over at han fikk det resultatet han ville ha i EU-avstemningen, sier han til NTB.

Samtidig er Johnson omstridt i sitt eget parti og har lite parlamentarisk erfaring, påpeker han.

– Selv om han har gjort det bra som London-ordfører, er det er noe helt annet å stå på denne og den internasjonale scenen. Da Gove erklærte sitt kandidatur, tror jeg Boris innså at det er for tidlig for ham å kaste seg inn i lederkampen, sier Mustad.

Les også: Støre mener «brexit» skyldes mislykket høyrepolitikk

Gove kandidat

Det kom også overraskende på mange at justisminister Michael Gove har kastet seg inn i kampen om å overta som leder for de konservative. Gove sto sammen med Johnson for EU-utmelding, og det var ventet at han ville støtte Boris som partileder.

I stedet valgte han å kjøre sitt eget løp.

– Jeg har dessverre kommet til den konklusjonen at Boris ikke kan stå for det lederskapet eller bygge det laget som trengs, skriver Gove i en uttalelse.

Også arbeidsminister Stephen Crabb, energiminister Andrea Leadsom og tidligere forsvarsminister Liam Fox har gjort det klart at de vil være med i lederkampen.

Les også: Obama anbefaler norsk løsning etter brexit

Sterkest?

Det spørs likevel om noen av dem vil greie å slå innenriksminister Theresa May, som nå seiler opp som den sterkeste blant kandidatene.

May erklærte sitt kandidatur torsdag og gjorde det samtidig klart at det ikke vil bli noen omkamp om EU med henne ved roret.

– Uansett om man stemte ja eller nei til EU, møter landet nå en periode med usikkerhet hvor vi trenger tydelig lederskap og en klar retning. Brexit betyr brexit. Folket har gitt sitt svar, og det blir ikke noe nytt valg. Landet har stemt for å forlate EU, og det er vår plikt som politikere å gjennomføre dette, sa May.

Les også: Norge motsetter seg EFTA-invitasjon til Storbritannia

Mange reaksjoner

Reaksjonene på de uforutsette vendingene i toryenes lederkamp er mange.

– Dette er den mest ekstraordinære dagen i britisk politikk siden ... i går, skriver en journalist på Twitter.

Mustad tror May til slutt vil gå av med seieren.

– Jeg tror at hun vil bli velgernes favoritt. Hun har appell og er en ryddekandidat som trengs i den situasjonen partiet er i nå, framholder han.

Les også:

Fra EU-ja til EU-nei for Siv Jensen