Mæland: – Brexit skaper usikkerhet for Norge

Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Næringsminister Monica Mæland (H) sier Storbritannias avstemning til fordel for å forlate EU skaper mer usikkerhet og mindre stabilitet for Norge.

– Fra min side må jeg si at jeg synes brexit er en alvorlig avgjørelse, som stiller oss i en situasjon med stor usikkerhet, sier Mæland til Klassekampen.

Næringsministeren og Sveinung Rotevatn (V) representerte Norge i EFTA-landenes ministermøte i Sveits mandag, sistnevnte som medlem av Stortingets parlamentarikerdelegasjon til EFTA og EØS. Det er ennå ikke bestemt om EFTA-landene vil invitere Storbritannia til å bli medlem.

Mandag uttalte Islands president Ólafur Ragnar Grímsson at blokken av europeiske land utenfor EU styrkes dersom Storbritannia slutter seg til. Det er Rotevatn uenig i.

– EØS er ikke en fotballkamp der det er en fordel å ha flere på laget. EØS er en harmoniserende mekanisme. Grunnen til at den fungerer, er at den ikke blir opplevd som problematisk av EU, sier Rotevatn og legger at til det ikke er gitt at Norge er tjent med å få Storbritannia inn i EFTA på grunn av ulike handelsinteresser.