Merkel: Ingen samtaler før brexit-oppsigelse

AVVENTER: David Cameron og Storbritannia forblir EU-medlem enn så lenge. Les mer Lukk

Tyskland, Frankrike og Italia er enige om at det ikke skal holdes verken formelle eller uformelle samtaler med britene før brexit-oppsigelsen er levert, sier Tysklands statsminister Angela Merkel

Storbritannia må utløse artikkel 50 før samtaler mellom EU og britene kan starte, slår Merkel fast sammen med Frankrikes president François Hollande og Italias statsminister Matteo Renzi.

De tre møttes mandag ettermiddag i Berlin.

Tirsdag skal britenes statsminister David Cameron delta på EU-toppmøtet i Brussel.

Ikke ut ennå

Storbritannia kommer ikke til å innlede formelle samtaler for å melde landet ut av EU ennå, sier statsminister David Cameron.

Flere EU-topper har i helgen sagt at britene snarlig må aktivere EU-traktatens artikkel 50, som utløser den formelle utmeldelsesprosessen. Men under en utspørring i Parlamentet mandag ettermiddag, den første etter at brexit-resultatet var klart, gjentok Cameron det både han og andre britiske politikere har sagt: Artikkel 50 blir ikke utløst ennå.

En tjenestemann i EU sa tidligere mandag at man ønsker snarlig igangsettelse, men innser at Cameron ikke kommer til å bruke tirsdagens toppmøte i Brussel til å gjøre dette.

– Vi venter ikke at Cameron vil utløse artikkel 50 på dette stadiet, sa tjenestemannen.

– Det er forståelse i hovedstedene for at det ikke skjer på tirsdag. Men det er også en overbevisning om at det er både i Storbritannias og EUs interesse å starte prosessen så raskt som mulig, sa han til pressen i Brussel.

Ingen dans på roser

I sin tale i Parlamentet mandag sa Cameron at brexit-resultatet må respekteres og iverksettes på best mulig vis. Han la til at han selv mener flertallets beslutning ikke er til det beste for Storbritannia.

Det blir ingen dans på roser for britisk økonomi når landet trer ut av unionen, sa Cameron videre. Men han setter sin lit til britiske finansinstitusjoner og mener det finnes robuste planer som kan motvirke økonomisk usikkerhet som brexit medfører.

Storbritannias utmeldelse av EU kommer ikke til å føre til umiddelbare endringer for EU-borgere som i dag bor i landet, sa han videre.

– Storbritannia forlater EU, men vi må ikke snu ryggen til Europa eller resten av verden. Vi må bestemme oss for hva slags forhold vi ønsker med EU, sa statsministeren.

September-frist

Cameron er på vei ut som statsminister og har gjort det klart at det blir opp til nestemann i Downing Street nummer 10 å starte utmeldelsesprosessen. Tidligere mandag uttalte Graham Brady, som leder partikomiteen som er ansvarlig for det kommende ledervalget hos De konservative, at Camerons etterfølger bør være på plass innen september.

– Vi anbefaler at prosessen med å velge en ny leder i Det konservative partiet starter neste uke og avsluttes senest fredag 2. september, selv om en tidligere konklusjon kan være mulig, sa Brady.

Brexit-forkjemper og tidligere London-ordfører Boris Johnson gjør det samtidig klart at britenes farvel med EU ikke haster, og at endringene i forholdet til unionen vil skje stille og rolig. Johnson, som stilte seg på motsatt side av Cameron i EU-valgkampen, er blitt utpekt som en mulig arvtaker. Også innenriksminister Theresa May er aktuell, ifølge BBC.